05:51:27 20.04.2024
Stiri

UTIL // Cele mai bune TRUCURI pentru a prelungi durata de viață a hainelor tale

Știri 24.11.2018 15:05 Vizualizări1917 Autor: Ziarul National
UTIL // Cele mai bune TRUCURI pentru a prelungi durata de viață a hainelor tale


M-am apucat zilele trecute de o reorganizare în dulap, cum fac ori de câte ori trecem de la sezonul cald la cel rece și viceversa, ca să am mai la îndemână hainele groase. Și mi-am regăsit câteva dintre piesele mele preferate, pulovere din cașmir și rochii de toamnă pe care de-abia aștept să le port iarăși.

Multe dintre ele au fost cumpărate cu ani în urmă, însă au fost investiții absolut grozave, piese atemporale, pe care am încercat să le întrețin cât mai bine, astfel încât să arate tot timpul ca noi. Cum am reușit acest lucru?

Am adunat cele mai bune trucuri în ghidul #DOER de mai jos.

#1 Mare atenție la procesul de spălare.

Deși cam toate mașinile de spălat au în momentul de față zeci de programe speciale pentru diferite materiale și țesături, sunt câteva pe care în continuare cred că ar trebui să le spălăm manual sau să le ducem la o curățătorie specializată.

De exemplu, puloverele din cașmir sau lână. În mașina de spălat s-ar putea să li se modifice forma, așa că aleg varianta în care le las în apă și detergent (sau chiar șampon de păr – funcționează excelent pe aceste materiale care, la origine, sunt tot păr) pentru 30 de minute. La fel procedez și cu piesele din mătase sau cu cele care au aplicații sau inserții de perle sau cristale (dacă nu vrei să riști, du-le la o curățătorie specializată).

În rest, încerc să respect instrucțiunile de spălare de pe absolut toate etichetele, dar și să respect programele mașinii de spălat. Nu adaug mai mult detergent decât e indicat (pentru că există riscul să nu se clătească bine hainele) și nici nu umplu până la refuz mașina, pentru că vreau ca fiecare piesă să fie curățată cum trebuie.

#2 Sortează și pregătește hainele pentru spălare.

Nu sări peste acest pas, chiar dacă îți va lua mai mult timp. Sortarea hainelor în funcție de culori și materiale te va ajuta să alegi cel mai bun program de spălare pentru ele și te va feri de eventualele probleme: pete de culoare pe piesele albe, fire ieșite etc. Regulile sunt relativ simple: nu pune hainele deschise la culoare la spălat alături de hainele închise la culoare. Nu pune piesele de pe care ar putea ieși culoarea (de exemplu, jeanșii) alături de alte haine, mai ales dacă sunt albe. De asemenea, separă hainele foarte murdare (uniforme, echipamentul sportiv) de cele care au fost purtate doar o dată. Spală prosoapele și așternuturile separat. Încheie fermoarele, leagă șnururile și golește buzunarele.

#3 Procesul de uscare.

Știu că este mult mai simplu să alegi programul de stoarcere și uscare al mașinii, însă această metodă s-ar putea să afecteze forma, structura și culoarea hainelor tale. În cazul materialelor delicate, alege mai degrabă un prosop pe care să le așezi și care să absoarbă apa. Este cea mai sigură variantă. O altă opțiune ar fi să le pui la uscat la aer pe un uscător (în balcon sau în grădină), dar chiar și așa ar trebui să absorbi excesul de apă de pe ele înainte, pentru că altfel apa va trage materialul în jos și îl va deforma. Mai mult decât atât, ține cont și de faptul că hainele închise la culoare s-ar putea decolora ușor dacă sunt puse la uscat în bătaia soarelui (în cazul în care le întinzi în grădină sau pe balcon).

#4 Călcatul hainelor

Ah, o operațiune după care chiar nu cred că se topește cineva! Din fericire, dacă le usuci (de preferat pe un umeraș) și le depozitezi cu atenție, nu va trebui să te stresezi foarte mult cu procesul de călcare a lor, pentru că se vor menține de la sine într-o stare bună. De asemenea, recomandarea mea e să folosești un steamer în locul unui fier de călcat. Aburul umple fibrele în loc să le preseze, așa că steamerul e mai delicat decât un aparat de călcat clasic. Desigur, pentru eliminarea cutelor dificile, va trebui să calci haina în mod tradițional.

#5 Depozitarea

Nu aglomera hainele în dulap. Au nevoie de spațiu, nu să fie îngrămădite și să se cocoloșească între ele. Puloverele, de exemplu, sunt foarte voluminoase, așa că nu le așez pe umerașe pentru că ocupă mult spațiu. În schimb, le împăturesc astfel încât să nu facă tot felul de cute și le depozitez în sertare speciale pentru ele. La fel procedez și cu eșarfele. În schimb, piesele ușoare, cum ar fi cămășile din bumbac sau bluzele din mătase, au locul lor pe umerașe. Folosesc umerașe cu înveliș de catifea, de regulă, ca să evit alunecarea lor în dressing și deteriorarea formei. La rândul lor, pantalonii și jeanșii merg cel mai bine depozitați pe umeraș, după ce i-ai îndoit la jumătate.

TIPS & TRICKS: majoritatea puloverelor au tendința de a face peeling, acele mici bobițe de lână, foarte inestetice. Un aparat special pentru îndepărtarea peeling-ului este una dintre cele mai tari invenții. Acesta este motivul pentru care am pulovere în dulap și de acum 10 ani, care încă arată excelent.

Sursa: doer.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md