Spitalul municipal Nr.1 a înregistrat 36 de nașteri în rândul minorelor în prima jumătate a anului curent

2bb7ce1b9e2dd3311e37fc11c4f5d243
Foto: Știri.md

În prima jumătate a anului curent la Spitalul municipal Nr.1 au fost înregistrate 36 de nașteri în rândul minorelor. Datele au fost prezentate de către Lucia Caciuc, șefă interimară a Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului din Chișinău, în cadrul unei mese rotunde.

Cea mai mică vârstă la care o fată a devenit mamă a fost 13 ani. Dacă în 2015, la același spital, 36 de fete au născut până la atingerea majoratului, atunci în 2016 și 2017 cifra a ajuns la 66, scrie ipn.md.

Din cele 36 de minore care au născut în prima jumătate a acestui an, una a avut vârsta de 13 ani, trei – 14 ani, șase – 15 ani, nouă – 16 ani, iar 17 fete aveau 17 ani. Șefa Direcției menționează că și numărul avorturilor în rândul adolescentelor crește.

Există un șir de cauze care determină fetele să ajungă să nască la o vârstă fragedă. Este vorba despre migrația părinților, viciile, nivelul scăzut de educație, abuzurile sexuale etc. Lucia Caciuc spune că este nevoie să fie introduse în sistemul educațional, în mod obligatoriu, programe care să includă aspecte ale educației sexual-reproductive, dar și promovarea valorilor familiei și a rolului părinților în creșterea copiilor.

Prezentă la lucrările mesei rotunde, avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a declarat că educația sexuală în rândul copiilor nu trebuie să mai fie un subiect tabu. Aceasta este o formă de menținere a sănătății și o protecție asupra copilului împotriva abuzului sexual. Maia Bănărescu susține că educația sexuală trebuie să înceapă de la o vârstă mică, deoarece mediul online devine tot mai nociv în acest sens.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente