Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Vineri, 23 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

DOC/ De ce este învinuit preşedintele Uniunii Avocaţilor

Emanoil Ploşniţă, preşedintele Uniunii Avocaţilor, este învinuit că, prin intermediul unei companii la care figurează în calitate de administrator ar fi încercat să obţină dreptul de proprietate asupra unui teren din centrul capitalei. Dosarul penal pe numele şefului Uniunii are la bază un litigiu care durează de peste 15 ani.

Anunț important de la Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal a anunțat că nu va candida pentru un nou mandat în fruntea formațiunii pe care o conduce. „Am avut un mandat foarte greu. Promblema zile de azi e democrația. Am pierdut-o”, a spus deputatul.

Foto: seenews.com

Parlamentul a votat în primă lectură Bugetul de Stat. Ce venituri și cheltuieli sunt prevăzute în 2019

După aproape trei ore de discuții, deputații au votat în primă lectură Bugetul de Stat pentru anul 2019, care prevede venituri de 42,1 miliarde lei și cheltuieli de 47,6 miliarde lei. Totodată, se prognozează un deficit în sumă de 5,5 miliarde lei.

Andrian Candu sugerează că democrații ar pregăti o altă funcție pentru Sergiu Cioclea

Mai în glumă, mai în serios, președintele Parlamentului a sugerat că democrații ar pregăti o altă funcție pentru Sergiu Cioclea. „Luând în considerare că domnul Cioclea este un foarte bun specialist și dumnealui s-a dedicat și a revenit în țară să ajute R. Moldova, vreau să vă spun că noi îl pregătim pentru altă funcție și altă poziție, în țară sau în străinătate”, a spus Candu.

Reacția tranșantă a guvernatorului BNM după ce Candu a spus că Cioclea „e pregătit pentru o altă funcție”

„Ținând cont de numărul mare de interpelări, ca urmare a declarației Președintelui parlamentului, Andrian Candu, aș fi vrut să aduc următoarele clarificări: calific această declarație drept o glumă, care probabil s-a vrut măgulitoare. Prin actul depunerii mandatului, mi-am exprimat dorința reluării vieții personale și continuării unei cariere profesionale independente de sfera publică sau politică din Republica Moldova”, scrie pe pagina de facebook a Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea.

FOTO/ Cum încearcă un șofer să se „protejeze” de camerele video de monitorizare a traficului rutier

Un șofer se plimbă pe străzile din capitală cu o cifră din numărul de înmatriculare al mașinii acoperită. Automobilul a fost surprins în după amiaza zilei de vineri, 23 noiembrie, circulând pe străzile din Chișinău, imaginea fiind trimisă redacției de către un cititor.

Votat! Agitația electorală va fi permisă în ziua alegerilor

Cu votul a 53 de deputați, Parlamentul a votat în lectură finală excluderea „zilei tăcerii” din Codul Electoral. Totodată, în ziua alegerilor, agitația electorală în incinta secției de votare și la intrarea în localul votării va fi interzisă.

Parlamentul a acceptat demisia lui Cicolea. Când își va înceta activitatea Guvernatorul BNM

Cu votul a 54 de voturi, Parlamentul a acceptat cererea de demisie a Guvernatorului Băncii Naționale, Sergiu Cioclea. Deputații au adoptat o hotărâre prin care Sergiu Cioclea urmează să își încheie activitatea la Banca Națională pe 30 noiembrie curent.

Când își va începe activitatea Biroul de Stat de Investigații al Ucrainei

În conformitate cu reforma Procuraturii, care a început în 2014, Procuratura Generală a Ucrainei își pierde funcția de anchetă și urmează să transmită obligațiile de investigare a infracțiunilor legate de corupție funcționarilor de la Biroul de Stat de Investigații și Biroul Național Anticorupție din Ucraina.