Ziua tăcerii și agitația în ziua alegerilor au fost excluse din legea electorală

2018_07_19_prima_rsz_crp_crp

Deputații au votat proiectul de lege care prevede excluderea sintagmei „ziua tăcerii”. Prin urmare, agitația electorală nu va mai fi interzisă cu o zi înaintea alegerilor, dar și în ziua desfășurării scrutinului. Mai mult, majoritatea parlamentară a eliminat și interdicția de agitație în raza de 100 de metri  de la secția de vot.

Agitația electorală va fi interzisă doar în cadrul și la intrarea în secția de vot. În situațiile  în care oamenii vor face agitație vor fi penalizați cu o amendă între 750-1.500 de lei în cazul persoanelor fizice și cu o amendă de 1.750-2.500 de lei în cazul persoanelor cu funcție de răspundere sau în cel al candidaților electorali.

Excluderea Zilei tăcerii a fost inițiativa lui Pavel Filip care i-a cerut ministrei Justiției, Victoria Iftodi, să vină cu soluții la cadrul legal pentru depășirea tensiunilor provocate de instanțele de judecată, după invalidarea mandatului primarului ales al capitalei, Andrei Năstase.

Vadim Pstrinciuc a descris pe Facebook o eventuală situație care s-ar putea produce pe 24 februarie.

„24 Februarie, dimineața mai spre amiază, ninge cu ploaie, frig și umed. Școala din centrul satului azi s-a transformat în secție de votare. Normal – țara alege! De data asta vesel! Imagine pe pragul secției de votare: pe o parte un concert cu muzică folclorică cu artiști îmrbăcați în ”dublionkă” care strigă cu cine să voteze satul. Vizavi o instalație de lazer care proiectează pe pereții secției de votare (școlii) grosimea asfaltului de pe drumurile bune. Pe ultima scară – instalația de focuri de artificii. Fix alături un grătar cu mici intorși de aripa de tineret al partidului care face doar bine. Sprijinit de ușa secției de votare militantul șef al ”celulei” locale a partidului ”brusture” toarnă vin fiert din ”izabella”, agită prin portavoce pentru crearea kolhozurilor. Chiar pe pragul secției de votare, agitatorii altor trei partide și doi candidați pe circumscripție se bat împărțind pliante de dimensiunea ”fotoaboilor”. Reprezentanții partidului de la putere, mai șmecheri cu acces la priză și-au tras un set de boxe, cu basuri – de la care striga slogane și indeamnă la vot…
Și toate acestea pe pragul secției de votare.
Nu e chiar un pamflet – e o imagine a viitoarelor alegeri, ca urmare a unui amendament al guvernării ( urmează votat în câteva clipe) care permite agitația electorală nu doar în ziua alegerilor și nu doar ”în raza de 100 de m.”, dar ”până la intrare în…” secția de votare…”

facebook.com/pistrinciuc.vadim
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente