În Constituția Moldovei, noțiunea de „handicapat” a fost înlocuită cu „persoane cu dizabilitate”

44184953380_75fc86d988_o

Constituția Republicii Moldova a fost modificată în scopul asigurării şi promovării condiţiilor de egalitate în exercitarea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale a persoanelor cu dizabilităţi. Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, un proiect de modificare a Legii Supreme.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și se referă la modificarea noțiunii ”handicapat” din articolele 50 şi 51 din Constituţia Republicii Moldova cu termenul ”dizabilitate”.

Potrivit autorilor, odată cu ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Republica Moldova şi-a asumat angajamentul de implementare a prevederilor acesteia prin prisma ajustării legislaţiei naţionale la cerinţele convenţiei, care interzice discriminarea pe criterii de dizabilitate. De asemenea, recomandări în acest sens sunt incluse și în Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor şi libertăţilor omului în Republica Moldova.

Proiectul a fost susținut, în lectură finală, de 71 de deputați din cei prezenți la ședință.

Potrivit procedurilor legislative, proiectele de legi constituţionale se dezbat în cel puţin două lecturi și se adoptă de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente