(video) Legislativul va avea un nou Cod al regulilor de organizare și funcționare. Ce norme au fost incluse

45948300482_3885f51b19_o

Modul de organizare și funcționare a Parlamentului Republicii Moldova va fi reglementat de Codul regulilor și procedurilor parlamentare. Parlamentul a examinat, în ședința de astăzi, proiectul documentului și l-a votat în prima lectură.

Noul Cod va intra în vigoare la data constituirii legale a noii legislaturi a Parlamentului.

În prezentarea proiectului, deputatul Sergiu Sîrbu a menționat că se stabilesc expres prevederi referitoare la amplasarea sediului Parlamentului, cazurile de schimbare temporară a localizării Parlamentului, locul desfășurării ședințelor plenare, limba de lucru în Parlament, modul de utilizare a simbolurilor de stat. De asemenea, un element nou este stabilirea expresă a sărbătorii „Ziua Parlamentului” – 23 mai.

Noutăți sunt prevăzute și la procedura de constituire a Parlamentului, organizarea fracțiunilor și grupurilor parlamentare, constituirea majorității parlamentare, a opoziției etc. Se instituie depunerea jurământului de către deputați la începutul legislaturii.

La fel, este reglementat programul legislativ și calendarul de lucru pe sesiuni al Parlamentului, este definit cvorumul, statutul Președintelui Parlamentului, inițiativa legislativă, admisibilitatea proiectului de act normativ, procedura de urgenţă și modul prioritar, înaintarea amendamentelor, avizarea proiectelor de acte normative, numărul şi data acestora etc.

Proiectul mai prevede reglementări cu privire la procedura parlamentară de inițiere a declarării stării de urgență, de asediu sau de război. Capitole aparte se referă la raporturile Parlamentului cu Guvernul, autoritățile publice din domeniul justiției, cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă, controlul parlamentar, audierile parlamentare, relațiile internaționale ale Parlamentului Republicii Moldova etc.

Cei care au contestat inițiativa, au semnalat mai multe aspecte, și anume că prima ședință solemnă a unei legislaturi ar urma să fie condusă de președintele anterior al forului legislativ, sau faptul că unele audieri se vor face doar în comisii, și nu în plen.

Socialiștii s-au arătat deranjați de procedurile legate de „hotărârea de punere sub acuzare a președintelui”, catalogând-o drept „un atac asupra instituției președinției”.

În privința primei ședințe festive, președintele Andrian Candu a menționat că va introduce el personal un amendament ce va prevedea ca ședința să fie condusă de decanul de vîrstă al Parlamentului.

Potrivit autorilor, elaborarea Codului regulilor și procedurilor parlamentare sunt generate de o experiență de aproape 25 de ani de activitate a Parlamentului și sunt chemate să consolideze organizarea și funcționarea Parlamentului.

Proiectul Codului regulilor și procedurilor parlamentare urmează a fi votat, în lectură finală, de plenul Parlamentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente