15:50:40 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Pavel Filip a pledat la București pentru o UNIRE pragmatică: „Avem același SÂNGE. Urmează să avem un sistem interconectat, astfel încât inimile din cele două capitale să bată în același timp”

Politică 22.11.2018 15:05 Vizualizări1751 Autor: Ziarul National
VIDEO // Pavel Filip a pledat la București pentru o UNIRE pragmatică: „Avem același SÂNGE. Urmează să avem un sistem interconectat, astfel încât inimile din cele două capitale să bată în același timp” captură


Premierul R. Moldova, Pavel Filip, consideră că Unirea celor două state românești trebuie realizată prin lucruri concrete, astfel încât cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului nici să nu-și dea seama atunci când trec hotarul. De asemenea, oficialul a criticat partidele politice de la Chișinău care „strigă Unire” și se limitează doar la astfel de lozinci.

„Noi ne dorim ca această Unire să se producă în baza interconectării în diferite domenii. Să ne integrăm sistemul de transport, sistemul de comunicare, sistemul de mediu, să ne integrăm sistemul de securitate sau cele de educație și cultură. Și în fiecare domeniu enumerat avem progrese. Ne dorim un spațiu comun de comunicare, astfel ca cetățenii nici să nu resimtă că au trecut dintr-o țară în alta. Să poată vorbi la telefon fără să achite tarife la roaming. Mă bucur că un prim pas simbolic e că cetățenii nu plăti tarife la roaming de 1 decembrie, de Ziua Marii Uniri”, a precizat Filip.

Prim-ministrul de la Chișinău a mulțumit României pentru suportul de acum trei ani, atunci când Guvernul de la București a acordat un împrumut de 150 de milioane de euro. „Peste 900 de grădinițe au fost renovate cu suportul României. Sunt foarte multe proiecte importante realizate. În așa mod vedem noi Unirea. E simplu. Avem același sânge, iar acum avem ocazia să restabilim sau să construim împreună rețele după modelul sistemului sanguin. Să avem un sistem interconectat, astfel încât inimile din cele două capitale să bată în același ritm”, a precizat Filip astăzi la București.

De partea cealaltă, premierul României, Viorica Dăncilă, a precizat că în cadrul celei de-a patra ședințe comune a guvernelor de la București și Chișinău s-a convenit asupra impulsionării relațiilor economice dintre cele două state.

„Astăzi au fost semnate mai multe acorduri, iar asta arată că s-au făcut pași importanți în ceea ce privește cooperarea bilaterală. Am vorbit și de reformele pe care trebuie să le facă R. Moldova, despre drumul proeuropean al Chișinăului. România este gata să ofere expertiză în ceea ce privește reformele și vom sprijini aspirațiile europene ale R. Moldova. Integrarea în UE este singura cale care poate aduce bunăstare cetățenilor”, a punctat Viorica Dăncilă.

De menționat că reprezentanții guvernelor de la București și Chișinău au semnat astăzi mai multe acorduri de cooperare. Oficialii de pe ambele maluri ale Prutului au semnat Acordul privind eliminarea tarifelor pentru serviciile de roaming; Declarația de intenție între Ministerul Apărării Naționale din România și Ministerul Apărării din R. Moldova cu privire la crearea unui cadru de instruire intensificată în perspectiva înființării unei unități mixte între Armata Română și Armata R. Moldova; Protocol privind constituirea și activitățileechipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună.

Un Protocol de cooperare a fost semnat între Ministerul Culturii și Identității Naționale din România și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău. Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării europene de la Chișinău au semnat un Memorandum privind cooperarea în domeniul asistenței și protecției consulare pentru persoanele cu dublă cetățenie.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni de la București a semnat un Memorandum de înțelegere cu Biroul Relații cu Diaspora de la Chișinău din cadrul Cancelariei de Stat. Un Memorandum privind promovarea antreprenorialului și cooperării economice și corporative a fost semnat între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Părțile au mai semnat un Memorandum privind promovarea cooperării în domeniul afacerilor pe piețe terțe. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău a semnat cu Ministerul Sănătății de la București un Plan de acțiuni în domeniul sănătății și științelor medicale pentru perioada 2019-2020.

De asemenea, a fost semnat și Contractul de finanțare „Dezvoltări ale sistemului național de transport în zona de nord-est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei, precum și a asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova”. Un alt protocol prevede cooperarea interinstituțională între Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din România și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură din Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md