08:34:30 25.04.2024
Stiri

Actualul Legislativ SCHIMBĂ regulile pentru viitorii deputați: Proiectul a stârnit discuții aprinse în Parlament

Politică 22.11.2018 14:12 Vizualizări1570 Autor: Ziarul National
Actualul Legislativ SCHIMBĂ regulile pentru viitorii deputați: Proiectul a stârnit discuții aprinse în Parlament


Proiectul Codului regulilor și procedurilor parlamentare, semnat de democrații Andrian Candu, Raisa Apolschi și Sergiu Sârbu, care stabilește regulile de activitate pentru viitorii deputați, a stârnit discuții aprinse astăzi în Parlament.

Deputatul Sergiu Sârbu, care a prezentat proiectul de la tribuna Parlamentului, a declarat că noul document se referă la procedura de constituire a Parlamentului, organizarea fracțiunilor, care vor fi constituite din cel puțin șase membri, și a grupurilor parlamentare care vor avea între doi și cinci membri, constituirea majorității parlamentare, a opoziției etc.

Potrivit propunerilor, deputații vor fi obligați să depună jurământ la începutul legislaturii, iar Ziua Parlamentului va fi marcată pe 23 mai.

La fel este reglementat programul legislativ și calendarul de lucru pe sesiuni al Parlamentului, este definit cvorumul, statutul președintelui Parlamentului, inițiativa legislativă, admisibilitatea proiectului de act normativ, procedura de urgenţă și modul prioritar, înaintarea amendamentelor, avizarea proiectelor de acte normative, numărul şi data acestora etc.

Socialiștii și liberal-democrații au cerut amânarea subiectului până la constituirea noului Legislativ, după alegerile parlamentare din februarie 2019, astfel ca noii deputați să decidă cum vor să-și organizeze munca.

Potrivit liderului liberal-democraților, Tudor Deliu, prevederile din acest proiect „favorizează anumite grupuri pentru viitor” și „diminuează atribuțiile opoziției, înăbușind vocea acesteia”.

Deliu nu este de acord cu prevederea potrivit căreia ședința de constituire a Parlamentului să fie prezidată de președintele legislaturii anterioare, dacă acesta este ales deputat, optând ca această funcție s-o exercite cel mai în vârstă deputat, ajutat de cel mai tânăr. De asemenea, acesta contestă interdicția impusă dezbaterilor în momentul alegerii organelor de conducere ale Parlamentului.

„Cerem retragerea proiectului de pe ordinea de zi și viitorul Parlament să-și stabilească regulile de activitate”, a propus Tudor Deliu.

Socialistul Vlad Bătrâncea a remarcat faptul că Andrian Candu ar putea ajunge să conducă timp de jumătate de an și viitorul Parlament, dacă nu se va reuși crearea unei majorități parlamentare după alegeri. În opinia socialistului, prin acest document s-ar încerca instituirea „unui sistem de control asupra viitorului Parlament”, fiind un proiect „periculos și antidemocratic”, care nu are expertiză anticorupție.

Spicherul Andrian Candu a declarat că asemenea prevedere cu privire la prezidarea primei ședințe de Parlament de către fostul spicher se regăsește în mai multe state, inclusiv în Cehia.

Liberalul Ion Apostol a remarcat faptul că, potrivit propunerilor democraților, organele de conducere ale Parlamentului vor putea fi alese cu votul a numai 35 de deputați, la fel și numirea Guvernului: „Cineva încearcă să instaureze o dictatură”.

Proiectul Codului regulilor și procedurilor parlamentare a fost votat în primă lectură de către 52 de deputați.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md