Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Avem nevoie de mai…

SONDAJ Avem nevoie de mai puțini deputați?

PD intenţionează desfăşurarea unui referendum consultativ, concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie, 2019, la care cetățenii R. Moldova vor trebui să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu reducerea numărului de deputaţi (începând cu Parlamentul 2023) de la 101 la 61 (?!). Iniţiativa a fost anunţată de liderul PD, Vlad Plahotniuc. „Un parlament optimizat va deveni mult mai eficient. Deputaţii vor fi mult mai responsabili, iar activitatea lor va fi mai uşor de supravegheat”, spune Plahotniuc.

61 de deputaţi în loc de 101. De ce 61? De ce acum?

Lilian Carp, deputat

Şi eu, ca şi altă lume, mă întreb de ce 61, dar de ce nu 21 sau 1? Şi de ce acum, că inițiative în acest sens au mai existat. PD are nevoie să mobilizeze electoratul ca să iasă la alegeri. Este o nadă electorală, cu care ei încearcă să atragă voturi. Cifra de 61 nu are nici o explicație. Ce să decidă alegătorul? Până la urmă, nu numărul contează. În lume există ţări mari cu parlamente mici – exemplul SUA, cu 200 de aleşi şi al Germaniei cu peste 760, dacă nu mă înșel. Situaţiile diferă. Nu contează numărul, contează calitatea. Pentru R. Moldova, ca şi pentru alte state în tranziție, parlamentele sunt unicamerale, la nivel de 100 de deputați, ca să existe o mai mare reprezentativitate şi concurență de opinii, mai multe dezbateri, decizii mai bine motivate. Mă tem, însă, că dacă lumea va continua să plece din R. Moldova şi 61 vor fi mulţi.

Arcadie Suceveanu, Uniunea Scriitorilor

Îmi vine greu să mă pronunţ, pentru că nu ni s-au dat şi niște argumente, ca să vedem dacă e bine 61, sau poate 71, ori numai 51? Dar aşa, mergem la referendum, votăm dar, de dat ne dăm seama după, când e deja prea târziu. La prima vedere, parcă ar fi bine, dacă ne gândim că avem deputați care nu apar cu anii sau deloc la microfon. Şi atunci 61, dar bine pregătiți, ar fi mai bine decât 101 nepregătiți. Dar pentru asta ar trebui să ne lăsăm de neamuri în politică, nași, cumetri, fini şi să avem o legislație electorală, care să-i oblige la treabă. Altfel, cu 101 sau cu 61, nu ştiu dacă schimbăm ceva. Noi am mai avut şi o reducere a numărului de ministere, dar cheltuielile de întreținere nu s-au redus. Au crescut. Şi nici mare efect nu am văzut. Eu reies din relațiile Uniunii Scriitorilor cu Ministerul Culturii. Ne puteam întâlni mai des, discuta anumite lucruri, acum e foarte greu să îi abordezi. Cred că chestia asta cu deputații e mai mult un truc electoral. PD vrea să demonstreze că face reforme.

Galina Bostan, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupției

Pe mine cel mai mult m-a mirat știți ce? Că lumea, care a reacționat la această inițiativă, a remarcat-o dintr-un singur punct de vedere: mai puțini deputați, mai puține cheltuieli. E foarte simplist. Ideea cu mai puțini deputați nu e nouă. Au cochetat cu ea şi alte formațiuni. Contextul în care este abordată acum, este, evident, unul electoral. Se ştie, diminuarea cheltuielilor publice place cetățenilor. Dar mai puțini nu înseamnă şi mai bine. Eficiența nu depinde de număr. Eficiența depinde de calitate. Poţi avea într-o echipă puțini oameni şi să fii eficient, poți avea foarte mulți şi să fii absolut ineficient, dar pot fi mulți şi foarte eficienți. Problema, de fapt, știți care-i? Că la noi politicienii se apucă de schimbat legile fără a le fundamenta sau o fac formal. Poate că soluţia cu 101 deputați nu e cea mai fericită, dar dacă ea funcționează de 24 de ani, era cazul să fie făcută o analiză, să vedem şi experiența altor state, inclusiv faptul că, în unele state, deputații sunt salarizați doar pentru participare la ședințe şi multe alte lucruri, nu doar reducerea numărului şi atât. Asta nu-i reformă. Societatea noastră e obosită de reforme, care nu produc efecte. Reformele nu se fac în halul ăsta.

Ion Dron, Asociația Justiție şi Dreptate

De ce 61? Nu știu. Să îmi spună şi mie cine știe. Există vreun studiu? Dar poate e de ajuns 31 sau chiar 21? Problema nu e una matematică, problema e de abordare. Şi când abordezi matematic chestiuni care ţin de forma de guvernare, asta se cheamă amatorism. De ce acum? Şi de ce o dată cu alegerile parlamentare? Pentru a buimăci alegătorul şi a-l băga în cabina de vot, ca el să nu mai înțeleagă ce votează, pentru ce şi pentru cine votează. Există aici, însă, un „dar”: PD a întârziat cu această inițiativă. Or, timpul care ne-a mai rămas până la alegeri e prea scurt, e nevoie măcar de un an, ca mai întâi specialiștii să se descurce, iar apoi, prin dezbateri publice, să-i fie lămurit şi cetățeanul rostul acestor modificări. Altfel, mergem la referendum cu ochii închiși. La ce bun?