09:37:14 25.04.2024
Stiri

Tinerii din ultimii ani de liceu, ajutați să-și aleagă PROFESIA potrivită prin intermediul unei aplicații mobile, lansată astăzi la Chișinău

Social 22.11.2018 12:00 Vizualizări1239 Autor: Ziarul National
Tinerii din ultimii ani de liceu, ajutați să-și aleagă PROFESIA potrivită prin intermediul unei aplicații mobile, lansată astăzi la Chișinău


Organizația Internațională a Muncii, împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, au lansat astăzi o aplicație mobilă, menită să-i ajute pe tinerii din R. Moldova să-și aleagă viitoarele profesii.

Aplicația furnizează, într-o manieră atractivă, informaţii care să-i sprijine pe tineri în luarea deciziilor privind alegerea studiilor potrivite, cunoașterea și aplicarea tehnicilor de căutare și obținere a unui loc de muncă.

Aplicația este disponibilă gratis în Apps Store.

„Aplicația mobilă este una pe cât de utilă, pe atât de impresionantă din două motive: această aplicație îmbină perfect aspectul interactiv și cel de instruire/ghidare. Astfel, tinerii care petrec mult timp navigând online de pe telefonul mobil vor putea să-și verifice, ghidaţi de curiozitate, abilitățile pe care le posedă și ce ocupație li se potrivește cel mai bine și, totodată, tinerii vor putea să-și vizualizeze viitorul și să depună eforturi pentru a-şi atinge scopul”, a declarat secretarul de stat, Anastasia Oceretnîi.

Datele oficiale arată că, în Republica Moldova, 4 din 10 șomeri înregistraţi la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt tineri, cu vârstele cuprinse între 15-29 de ani.

Studiile din domeniu demonstrează că tinerii iau primele decizii privind alegerea profesiei la vârsta de 15-18 ani şi asupra acestor decizii influenţează mai mult rudele, prietenii și mai puțin propriile interese şi aspiraţii. O bună parte din tineri (elevi ai claselor a V – IX) nu sunt pregătiți pentru a lua decizii cu privire la alegerea viitoarei profesii, deoarece le lipsesc informațiile necesare despre profesii, meserii, ocupații și cele care i-ar ajuta să înțeleagă specificul pieței muncii.

„Prin aplicația mobilă respectivă, ne dorim să ajutăm tinerii să identifice abilitățile pe care le dețin și domeniul unde pot dezvolta cariere de succes”, a subliniat coordonatorul Programe OIM, Violeta Vrabie.

„Ocuparea unui loc de muncă depinde de profesionalismul persoanei şi nu în ultimul rând de alegerea corectă a profesiei. De aceea, acțiunile ANOFM în comun cu partenerii se concentrează pe ghidarea corectă în carieră, pentru ca tinerii să își identifice profesia potrivită, ca mai apoi să se încadreze cu ușurință în câmpul muncii”, a adăugat și directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru.

Pe moment, la ANOFM sunt înregistrați cu statut de șomer circa 4 029 de tineri cu vârste între 16-29 de ani. De la începutul anului, au fost încadrați în câmpul muncii circa 3 938 de tineri.

Cele mai solicitate locuri de muncă sunt în domeniul agriculturii, bucătar, vânzător produse alimentare și nealimentare, cusător, frizer, tencuitor, operator în sectorul de producție, operator la calculatoare, tehnician, manager oficiu, consultant, contabil, economist, jurisconsult etc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md