19:12:04 25.04.2024
Stiri

Juristul PAS demontează „MINCIUNILE” din raportul Comisiei „Open Dialog” la adresa acestui partid

Partide/Comunicate 22.11.2018 12:19 Vizualizări1224 Autor: Ziarul National
Juristul PAS demontează „MINCIUNILE” din raportul Comisiei „Open Dialog” la adresa acestui partid


Membrul Biroului Permanent Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, demontează patru „minciuni” care se referă la acest partid și se conțin în raportul Comisiei parlamentare care a investigat eventuale imixtiuni în treburile interne ale R. Moldova a Fundației „Open Dialog”, condusă de Ludmila Kozlowska.

Potrivit lui Litvinenco, „prima minciună” se referă la pretinsa finanțare a PAS și Platformei DA de către Fundația „Open Dialog” (FOD).

„Este o minciună crasă afirmația precum că PAS ar fi beneficiat de finanțare din partea Fundației „Open Dialog”. Maia Sandu a fost invitată de către un grup de europarlamentari în frunte cu doamna Anna Fotyga, membru al Grupului Conservatorilor și Reformatorilor, președinte al Subcomitetului pentru securitate și apărare al Parlamentului European, împreună cu doamna Ramona Nicolae Mănescu, membru al Grupului Popular European, doamna Renate Weber, membru al Grupului Alianța Liberalilor și Democraților, și doamna Rebecca Harms, membru al Grupului Verzilor și Alianța Liberă Europeană, la un eveniment public organizat în cadrul Parlamentului European. În invitația expediată de doamna Anna Fotyga era indicat că respectivul eveniment în cadrul Parlamentului European este organizat împreună cu FOD. A spune că acceptarea invitației a 5 europarlamentari, reprezentând aproape toate grupurile politice din Parlamentul European, de a participa la un eveniment public în cadrul Parlamentului European organizat împreună cu FOD reprezintă finanțare a PAS-ului de către FOD este o aberație”, se arată într-un comunicat de presă al PAS.

Celelalte duă „minciuni” ar viza pretinsa încălcare a prevederilor legale de către PAS în ceea ce privește finanțarea partidului, inclusiv încercarea lui Șor de a transfera pe contul PAS a unei sume de bani în campania prezidențială, care nu a fost acceptată.

„Cu privire la acoperirea unor cheltuieli de deplasare ale Maiei Sandu de către fundații de genul Institutul Republican International (IRI) și Fundația Konrad Adenauer (KAS), în primul rând, acoperirea unor costuri de acest gen se practică în toate țările lumii, inclusiv în statele dictatoriale – de exemplu, chiar și liderii opoziției din Rusia și Belarus beneficiază de acoperirea cheltuielilor de deplasare în străinătate din partea unor fundații străine. În al doilea rând, de astfel de finanțări beneficiază inclusiv exponenții acestui regim – de pildă, vizita lui Marian Lupu descrisă în pagina care urmează a fost finanțată de asemenea de către KAS. Un alt exemplu sunt biletele de avion pentru recenta vizită a lui Candu în SUA, care au fost achitate de către Atlantic Council, un ONG respectabil din SUA (facem abstracție că banii au venit din partea lui Vaja Jhashi, un personaj din anturajul lui Plahotniuc care controlează companii deținute de cetățeni ruși). Există o multitudine de alte exemple în care exponenți ai Partidului Democrat și ai altor partide au fost la evenimente organizate de fundații politice străine, costurile participării fiind acoperite de către organizatori”, se referă Sergiu Litvinenco la cea de-a patra „minciună” din același raport.

„În lipsa oricăror probe, fără a respecta măcar o logică elementară, regimul utilizează toate resursele deținute drept arme împotriva opoziției. Limbajul agresiv și plin de acuzații nefondate demonstrează, încă o dată, că lui Plahotniuc îi este extrem de frică de opoziția proeuropeană și de democrație, în general. Un astfel de limbaj și o astfel de pseudoinvestigație făcute la comandă politică, sfidând toate normele legale, sunt specifice doar dictatorilor în agonie”, acuză Litvinenco.

Citiți raportul integral al Comisiei parlamentrare de anchetă AICI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md