În Republica Moldova a fost lansată prima aplicație mobilă care va ghida tinerii în viitoarea carieră

studenti
Foto: simbol

În Republica Moldova, 4 din 10 șomeri înregistraţi la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt tineri, cu vârstele cuprinse între 15-29 ani. Acest lucru se întâmplă din cauza că o parte din tineri nu sunt informați corect privind viitoarea carieră, a nedorinței unor angajatori de a încadra în câmpul muncii tineri fără experiență sau lipsa unor competențe profesionale și personale ce le-ar permite tinerilor să-și găsească un loc de muncă.

În același timp, peste 40% din tineri nu acceptă ofertele de muncă expuse pe piață, inclusiv din cauza nepotrivirii cu nivelul de calificare obținut.

Studiile din domeniu, demonstrează că tinerii iau primele decizii privind alegerea profesiei la vârsta de 15-18 ani şi asupra acestor decizii influenţează mai mult rudele, prietenii și mai puțin propriile interese şi aspiraţii. Există, totuși, un interes sporit, dar şi o necesitate mai pregnantă de informare pentru autocunoaștere la etapa adolescenţei și din această cauză este critică intervenţia serviciului de ghidare în carieră.

O bună parte din tineri (elevi ai claselor a V – IX) nu sunt pregătiți pentru a lua decizii cu privire la alegerea viitoarei profesii, deoarece le lipsesc informațiile necesare despre profesii, meserii, ocupații și cele care i-ar ajuta să înțeleagă specificul pieței muncii. Prin urmare, ghidarea în carieră este deosebit de importantă pentru tineri, în mod special pentru cei din grupurile social vulnerabile.

Deoarece, peste 90% din populația Republicii Moldova are acces la internet, Organizația Internațională a Muncii, împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, au lansat astăzi o aplicație mobilă, care într-o manieră atractivă le sunt furnizate tinerilor și altor categorii de beneficiari, informaţii care să-i sprijine în luarea deciziilor privind alegerea studiilor potrivite, cunoașterea și aplicarea tehnicilor de căutare și obținere a unui loc de muncă conform aspirațiilor. Aplicația este disponibilă gratis în Apps Store – aici.

 

Menționăm că, în prezent, la ANOFM sunt înregistrați cu statut de șomer, circa 4029 de tineri, cu vârstele între 16-29 de ani. De la începutul anului, au fost încadrați în câmpul muncii circa 3938 de tineri.

Aplicația mobilă „Navigarea Pieței Muncii: Abilități de căutare a locurilor de muncă pentru tineri, care are scopul de a ghida tinerii în viitoarea carieră”, a fost lansată cu susținerea proiectului Organizației Internaționale a Muncii (OIM) „Promovarea ocupării tinerilor”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente