15:50:27 24.04.2024
Stiri

Limba ROMÂNĂ - OBLIGATORIE în Parlament. Deputații majorității parlamentare au păreri împărțite despre acest subiect

Politică 22.11.2018 11:20 Vizualizări1814 Autor: Vitalie Hadei
Limba ROMÂNĂ - OBLIGATORIE în Parlament. Deputații majorității parlamentare au păreri împărțite despre acest subiect


Proiectul Partidului Liberal (PL), care propune ca viitorii deputați să cunoască obligatoriu limba română, are șanse minime să se materializeze. Unii deputații din majoritatea parlamentară susțin că vorbesc româna și că ar fi firesc ca aleșii poporului să o cunoască, dar nu cred că în actuala legislatură se va face această modificare.

Reporterii Deschide.MD au întrebat câțiva deputați din majoritatea parlamentară cum ar proceda în cazul în care inițiativa liberalilor se va pune la vot.

Președintele Grupului Popularilor Europeni din Moldova, Simion Grișciuc: „Noi susținem acest concept, mai ales dacă pornim de la convingerea că atât deputații, cât și orice alt demnitar sau funcționar de stat, trebuie să cunoască limba română. Singurul element care trebuie luat în calcul și clarificat cu ajutorul Curții Constituționale este acela dacă obligativitatea cunoașterii limbii române nu contravine cumva dreptului fundamental de a fi ales. Dacă nu vom lua în calcul toate aspectele, atunci riscăm să cădem în extreme populiste și ar fi păcat. Noi susținem acest proiect pentru gândim și simțim românește și considerăm că viitorul nostru este alături de Patria Mamă!”.

Deputat PD, Nae Simion Pleșca: „Eu am fost și unul dintre cei 34 de semnatari ai proiectului de lege privind modificarea articolului 13 din Constituție. Însă, documentul respectiv nu a avut, din păcate, raportul Comisiei Juridice și nu putea fi inclus pe ordinea de zi pentru a fi dezbătut în plen. Eu vorbesc „limba română” și susțin conceptul proiectului, indiferent cine îl inițiază. Pornesc de la convingerea că un stat care se respectă, își apără valorile prin lege. Nu știu care este opinia colegilor din PD, pentru că subiectul limbii vorbite încă nu a reușit să coaguleze în jurul său un consens. Cert este faptul că eu, în calitatea pe care o am atât la partid cât și în Parlament, am depus și continui să depun eforturi pentru a-mi convinge colegii să-i oferim „limbii române” statutul pe care i l-a lăsat moștenire istoria.

Vreau să subliniez un lucru: eu respect minoritățile din R. Moldova, cultura și drepturile lor. Dar trebuie să recunoaștem că avem vorbitori de rusă, care după 70 de ani trăiți în Moldova nu pot cumpăra o pâine în „limba „română”. O astfel de atitudine este nedreaptă și statul nu trebuie să fie tolerant față de asemenea înverșunări. Or, un deputat care nu va cunoaște „limba română” nu va promova nimic altceva decât acest radicalism lingvistic la care m-am referit. Sper ca măcar viitoarea legislatura va face dreptate și ii va acorda „limbii române” statul cuvenit”.

Deputat PD, Vladimir Hotineanu: „La noi în comisie s-a votat unanim acest proiect. Noi îl susținem și considerăm că este unul logic. Nu l-am discutat la partid și sincer să fiu nu prea cred că va trece, dar noi oricum îl susținem. Socialiștii și comuniștii nu au fost la ședință. Țin să vă amintesc că la noi în comisie a fost susținut și proiectul de modificare a articolului 13 din Constituție”.

Deputat PD, Sergiu Sârbu: „Pot să mă expun doar în nume personal, pentru că nu avem, deocamdată, o poziție la nivel de fracțiune. Având în vedere că suntem un stat multietnic și că avem circumscripții în Comrat, Taraclia, Vulcănești sau altele din nordul țării, unde sunt preponderent vorbitori de limbă rusă, o astfel de prevedere ar putea fi neconstituțională. Asta pentru că încalcă dreptul fundamental de a fi ales. În plus, noi de principiu am stabilit că nu vom mai opera niciun fel de modificări la Codul Electoral”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md