/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ În timp ce fermierii vând merele cu 80 de bănuți pentru un kg, magazinele cer până la 10 lei per kg

21 noiembrie 2018, ora 19:06

Trei supermarketuri diferite, aproape 7 kg și 300 de grame de mere pentru care am achitat 56 de lei. Cel mai puțin am plătit pentru merele de tipul „Golden”, pentru care am scos din buzunar patru lei și 99 de bani pentru un kilogram, iar cel mai scump ne-au costat merele de tip „Granny Smith”, 11 lei și 39 de bani pentru un kilogram. Asta în timp ce sute de kilograme de mere stau și se strică în livezile din toată țara”, Sergiu Niculiță, reporter TV8

– Acum rar veți găsi mere cu 5-6 lei, doar stricate. Merele bune costă 10 lei.
– Cum credeți este un preț normal?
– Nu este un preț normal într-o țară unde merele stau și se alterează. Nu este un preț normal. Sunt o sumedenie de oameni care nu pot să-și permită să mănânce mere. Voi nu vă imaginați cum copiii prin școli, la micul dejun, mănâncă merele. Ai senzația că pentru prima dată le văd.

Întrebați la Parlament că ei acolo nu rezolvă nimic. Oamenii muncesc, vor să facă o capică să nu plece tineretul după hotare.

La piață însă, merele ajung să coste și trei lei pentru un kilogram. O parte dintre agricultori spun că lucrează în pierdere.

– Poftim: Semerenco – 3,50, Florena dulce – 4, Calvin – 3,50 și Ida Red, semi-dulci.
– Mai scădeți din preț?
– Da, vedem dacă omul nu are, cedăm. Când și cum
”, Zinaida, agricultor, satul Cojușna

Roada a fost bună. Livezile, 180 de hectare. Dar nu are unde le repartiza, nu are unde le realiza. În magazin, acolo-i proprietar și el îți spune, îți indică singur prețul tău. Depinde acesta el îl ia cu un lei 50, nouă nu ne iese”, Elena, comerciantă/agricultoare, satul Pocrovca

Ei spun că în acest an au redus prețul de vânzare pentru a reuși să acopere măcar o parte dintre cheltuieli.

E puțin, pentru că mult costă chimicalele ca să le stropim. De aceasta le luăm în credit, creditul costă tare scump, „nalogul” costă doar 1500 de lei de hectar „nalogul”. La suc le primesc cu 80 de bani. Asta-i bătaie de joc”, Elena, comerciant/agricultor, satul Pocrovca

În schimb, cumpărătorii sunt mulțumiți de prețurile mici.

Sunt mici de aceea că au fost multe și lumea o pierdut care a lucrat în agricultură, a ieșit în minus.

Prețurile sunt bune, roada a fost bună. Important să nu uităm să achităm cât vorbim cu dvs. Sunt gustoase.

La Botanica acolo la noi așa mere sunt 10 lei, dar aici cinci lei foarte bune, chiar și cu patru găsești. Foarte bine.

Normale. Sunt dulci, sunt gustoase, prețu-i bun. Comparativ cu cele din magazine? Sunt mai bune. Acestea sunt de la oameni de acasă, dar în magazin mai sunt și aduse.

Livada fermierului Valentin Chilat, din raionul Edineț, a produs aproape 450 de tone de mere. 30 tone dintre acestea le-a exportat, alte aproape 100 de tone le-a vândut uzinelor de prelucrare a fructelor, iar cea mai parte din roadă a fost compromisă.

Așa se vorbește că la 70 de bani, dar suntem nevoiți să plătim mai mult și pentru încărcat și să mai dăm bani și la șoferi. Deci, 70 de bani, socotiți că, în mediu ne iese cam la vreo 50 și ceva de bani kilogramul. Muncim aiurea și fără rezultat. Eu anul acesta nu sunt nici în pierdere, nici în câștig. Eu sunt bucuros că ne-am scos măcar cheltuielile”, Valentin Chilat, agricultor, satul Bârnova, r. Edineț

Potrivit asociației Moldova Fruct, în acest an producătorii moldoveni vor obține cea mai mare recoltă de mere din ultimii 10 ani, de aproape trei ori mai mult decât estimările inițiale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram