Creare YOUiACT” proiectul tinerilor din 8 regiuni și-a desemnat câștigătorii. Cine sunt aceștia

jj

Proiectul „create YOUiACT” și-a desemnat câștigătorii. Lansat în septembrie 2018, proiectul a adunat peste 200 de tineri din 8 localități și au fost depuse peste 34 de proiecte. Participanții au trecut un program de pre accelerare a ideilor și proiectelor identificate de ei și prin intermediul cărora vor să rezolve o problemă la ei și în alte localități.

În finală au ajuns circa 80 de tineri și au fost prezentate 21 de proiecte în domeniul turismului, dezvoltării personale și profesionale, IT, protecția mediului înconjurător, media, video, sociale ș.a.

Plini de emoții, în engleză sau română, cu elemente video incluse, teatralizate sau tangibile, participanții și-au pus imaginația în mișcare și au oferit ce au avut mai bun. Membrii juriului: Viorica Rumleanschi, Moldova, Kiran Maverick, India, Julia Youngs, SUA și Luis Salazar, Peru, au avut o sarcină dificilă de a selecta cele mai bune echipe după criteriile de creativitate, inovație comunitară și abilități de prezentare a proiectului. Deliberările au durat mai mult de 24 de ore, dar în final aceștia au anunțat decizia lor. Astfel, avem următoarele nominalizări:

Best Speaker: Maia Ghidirim, Hotarul Palanca

Most Committed Team: CELL, Grigoriopol

Best Prototype: Upgrade Studio, Ungheni

Best Presentation: Write Your Future, Fălești

Best Pitching Team: OGS, Soroca.

Echipele care au acumulat cele mai multe puncte au fost:

Bronze Award: Dar de Palanca (Proiect social de susținere a persoanelor social vilnerabile din regiunea Ștefan Vodă)

# Silver Award: Hand Made (Proiect de promovare a artizanelor din Republica Moldova)

First Place: STARC (Proiect ce promovează utilizarea pungilor eco, în locul celor de plastic )

Pentru participare și implicare activă pe perioadă desfășurării proiectului și, în special, pentru inițiativă, activism au fost selectate de către organizatori 10 participanți

#1.    Anastasia Robuleț („Carpe Diem” Ungheniproiect de promovare a implicării tinerilor în turismul din Ungheni)

#2.    Dumitru Șerbu („Carpe Diem” Ungheni proiect de promovare a implicării tinerilor în turismul din Ungheni)

#3.    Zinaida Repida („CELL”, Grigoriopol – proiect de promovare a voluntariatului și studierii limbilor străine)

#4.    Vasile Leahu („DuBas”, Dubăsarii Vechi, Criuleni – proiect de promovare a turismului în regiunea Centru)

#5.    Alina Bondarciuc (Dar de Palanca, Ștefan Vodă – proiect de susținere a persoanelor social vulnerabile din regiune)

#6.    Marina Cobileanschi („Circular Center”, Cimișlia – proiect de educare ecologică și economică în regiune)

#7.    Apolinaria Andriuță („Orașul meu” Soroca – proiect de promovare a creativității tinerilor și a localității)

#8.    Maria Barburoș („EcoDecor”, Chișinău – proiect pentru utilizarea materialor reciclabile în decorul de interior)

#9.    Alex Cozlovschi („Dubla Ta”, Fălești – proiect media pentru tineri)

#10. Cătălina Fenderiuc ( „Alien Cinema”, Fălești – proiect de educare a înțelegerii limbilor străine, prin cinemateca).

„Sunt multe diferențe între noi, diferențe de idei, lingvistice. Ceea  ce ne unește este pasiunea pentru ceea ce facem, pentru viitorul pe care îl creăm împreună. Sunt mișcat să vă văd că ați venit aici să fiți cu noi, avem membri ai comunităților locale, dar și traineri internaționali din depărtări care au venit aici pentru un singur motiv, pentru VOI. Luați de la ei tot ce au să vă ofere, abilitățile pe care încearcă să le promoveze, să vă înspire, să vă facă lideri/antreprenori mai buni, ca să vă întoarceți înapoi în comunitatea voastră și să tuilizați aceste abilități și cunoștințe pentru a face un viitor mai bun pentru voi, pentru comunitate și pentru Moldova”, a spus Reuben Morris, reprezentant al Ambasadei SUA în Moldova.

„Sunt bucuroasă să fac parte din această echipă tânără. Sunt sigură că anume tineretul este forța motrice a societății noastre, iar dezvoltarea locală ne va permite să avem un viitor frumos pentru comunitățile noastre dar șipentru întreaga țară. Pornind de la această idee, mă bucur pentru toți cei care prin inițiativă și-au realizat ideile frumoase în cadrul proiectului”, i-a încurajat Larisa Voloh, primar de Palanca, raionul Ștefan Vodă.

„Este o oportunitate foarte bună pentru tineri, în primul rând ca să se cunoască între ei, ca să vadă ideile, să le dezvolte. Ne dorim ca să fie continuitate mai departe. Ceea ce s-a pus pe hârtie, în continuare să se implementeze”, i-a îndemnat Constantin Macarenco, viceprimar Dubăsarii Vechi.

„Mă simt tânără ca și voi, văd aceeași licoare în ochi pe care o împărtășesc. Am ascultat și sunt foarte multe idei frumoase, dar din ce am desprins eu este faptul că tinerii noștri nu sunt indiferenți de mediul înconjurător și doresc să trăiască într-un mediu mai curat, mai frumos, să-l îngrijească, să-și promoveze valorile atât prin prisma turismului, cât și prin prismaînvățării unor limbi noi și împărtășirii experienței proprii, prin faptul că sunt creativi, vor să valorifice acele spații IT care acum sunt în vogă. Vă doresc succes la realizarea ideilor, pentru că toate ideile merită să fie realizate. Dincere felicitări că ați ajuns la etapa finală”, a menționat și Ludmila Ursatiev, din partea Consiliului raional Ungheni.

„Sunt mulți, tineri și plini de energie. Le urez să păstreze flacăra curiozității vie și să caute noi modalități de dezvoltare personală și profesională. Succese mari tuturor celor care au ajuns până aici și să nu se oprească aici, ci să continuie proiectul”, a comunicat Natalia Cojocaru, reprezentant al primăriei municipiului Soroca.

„Ca și reprezentant al tinerilor în cadrul primăriei Fălești cunosc faptul că tinerii noștri sunt inventivi și creativi. Mă bucur că aceștia sunt descoperiți și în afara Chișinăului. Și îmi doresc mult ca acest proiect să fie un start pentru toți tinerii și să aobă continuitate”, a spus Igor Mitelov, specialist în cadrul Primăriei orașului Fălești.

„create YOUiACT” este susținut de Ambasada SUA din Moldova. Partenerii „YOUiACT” – Friedrich Naumann Foundation, ASEM, Direecția Generală Educație Tineret și Sport Chișinău.

Parteneri locali, Primăria Cimişlia, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Cimișlia, Liceului Teoretic „Ion Creangă” Cimișlia, Consiliul Raional Ungheni, Primăria Palanca, Ștefan Vodă, Primăria Fălești, Primăria Soroca, Primăra Dubăsarii Vechi, Criuleni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente