06:16:54 24.04.2024
Stiri

Lucruri pe care ARĂBOAICELE nu le pot face. Le este interzis!

Știri 21.11.2018 15:19 Vizualizări3288 Autor: Ziarul National
Lucruri pe care ARĂBOAICELE nu le pot face. Le este interzis! sursa: google.ro


De la alegerea soțului până la a călători în transportul public – în această țară, pentru femei, aproape totul este interzis. Potrivit Forumului Economic Mondial, Arabia Saudită ocupă locul 129 din 134 de țări în ceea ce privește egalitatea de gen. Iată cum trăiesc femeile în Arabia Saudită.

Niciun pas fără mahram

Femeile din Arabia Saudită nu au dreptul să se deplaseze independent fără soțul sau ruda de sex masculin. Un astfel de însoțitor este numit mahram. Fără permisiunea lui, fata nu poate pleca în străinătate, să-și găsească un loc de muncă, să se căsătorească, să meargă la universitate și chiar să aibă o intervenție chirurgicală.

În cazul în care merge într-o instanță sau la poliție, este necesar un bărbat-tutore pentru a-i confirma identitatea, pentru că o femeie nu poate înlătura hijab-ul. În astfel de circumstanțe, este imposibil să se plângă despre mahram, chiar dacă depășește autoritatea. Cu toate acestea, femeile nu numai că nu se revoltă, ci și își apără în mod activ dreptul de a fi sub tutela bărbaților.

Drepturi

În ultimii ani, în țările din Golful Persic au fost adoptate o serie de legi privind liberalizarea drepturilor femeii. În septembrie 2017, regele Arabiei Saudite a emis un decret care permitea femeilor să conducă autovehicule. Permisiunea a intrat în vigoare în iunie 2018. Cu toate acestea, pentru a obține acest drept, iubitoarele de mașini vor trebui să obțină permisiunea tutorelui.

Transportul public interzis

În mod normal, dacă nu poți folosi o mașină, folosești transportul public. Dar aici nu totul este atât de simplu. Femeile pot să circule cu trenul, dar într-un vagon separat, situat la capătul trenului. Și majoritatea companiilor de autobuze refuză să servească femei.

În acest sens, rezidentele din Arabia Saudită trebuie să meargă pe jos, cu taxi sau cu șofer personal.

Rochia neagră

Pe stradă, femeile din Arabia Saudită își acoperă complet corpul, lăsându-și doar ochii, mâinile și picioarele descoperite. Black abaya (rochie lungă cu mâneci) și hijab (eșarfa pentru cap) – asta e toată varietatea pe care o femeie și-o poate permite. Regulile pot fi mai mult sau mai puțin stricte – în funcție de regiune. De exemplu, orașul portuar Jeddah este mai liberal, iar districtul Najd, unde locuiește dinastia saudiților, este foarte strict și conservator.

Mohammed ibn Salman Al Saud, prințul Arabiei Saudite, a declarat că femeile au dreptul să refuze un astfel de cod strict de îmbrăcăminte. Opinia publică și legile tribale au însă o mare importanță în țară. Astfel, o victimă a violului poate fi găsită vinovată dacă hainele ei nu ar fi destul de decente.

Învățământul superior

În mod ironic, procentul femeilor din Arabia Saudită care au studii superioare este mai mare decât cel al populației masculine. În același timp, calitatea predării în universitățile de femei lasă mult de dorit.

Dacă tutorele fetei dă permisiunea, poate obține o educație în afara țării, dar acordarea burselor va fi mai dificilă: prioritate au bărbații.

Munca

În ciuda numeroaselor reforme și ridicării interdicțiilor, ponderea femeilor pe piața muncii este de numai 17%. Aceasta înseamnă că majoritatea femeilor care trăiesc în Arabia Saudită rămân să se îngrijească de casă și copii.

Nu li se interzice femeilor să lucreze dacă nu își neglijează responsabilitățile familiale. Pentru a obține un loc de muncă, este necesară o autorizație a tutorelui. Varietatea ocupațiilor pentru femei aici este limitată: ele pot fi doctori, asistenți medicali, educatori – pentru a evita comunicarea cu bărbații necunoscuți. Excepții rare sunt femeile politicieni și avocați. Este mult mai dificil să se construiască o carieră pentru femeile din Arabia Saudită decât pentru bărbați: acestea primesc salarii mai mici și sunt private de privilegii, cum ar fi asigurarea de sănătate. Pentru a angaja o femeie, angajatorul va trebui să investească în amenajarea birourilor individuale, toaletelor, zone de recreere și chiar în alte intrări în sediu.

Căsătorie

Relațiile de familie în Arabia Saudită sunt unul dintre cele mai populare subiecte de discuții internaționale. Fetele se căsătoresc foarte devreme – adesea chiar înainte de pubertate. În acest sens, trebuie să renunțe la formarea profesională. În plus, sarcinile precoce și nașterile subminează sănătatea și pot duce chiar la moarte.

Vârsta minimă pentru căsătorie este absentă. În mod oficial, căsătoriile obligatorii sunt interzise, dar contractul dintre mire și tatăl fetei este obligatoriu.

Sursa: sevedetot.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md