O aplicație de dating sau o platformă pentru petreceri. Cum tinerii „dau viață” unor proiecte virtuale la Startup Academy

m

Ți s-a întâmplat vreodată să-ți placă de o persoană în stradă sau în transportul public, dar să nu ai curajul să te apropii ca să faci cunoștință cu ea? În era tehnologiilor informaționale această barieră emoțională poate fi depășită într-un mod sigur, astfel încât să eviți situațiile confuze fără să roșești. Acest lucru ar fi posibil, în viitorul apropiat, cu ajutorul unei aplicații care te-ar ajuta să faci conexiune cu oamenii din jurul tău, pe o rază de 20 de metri. O astfel de platformă online este dezvoltată de unul dintre participanții la Startup Academy powered by Tekwill, proiect care a fost inițiat acum două luni, și va fi lansată până la sfârșitul anului. Tinerii interesați să-și dezvolte propria afacere învață cum să pună pe picioare proiecte de succes, care vor avea impact semnificativ în societate.

Startup-urile tinerilor sunt inspirate din realitate, iar majoritatea participanților la Startup Academy powered by Tekwill își doresc să îmbunătățească viața celor din jur. Cristian Guțu s-a gândit să le vină în ajutor celor care nu au curajul să spună oricui în față: „Salut! Vrei să ne cunoaștem?”. Tânărul a decis anul trecut să dezvolte o aplicație de dating, iar în cadrul cursurilor a învățat cum să o pună în aplicare pentru a fi accesibilă oricui.

„Startup-ul nostru are la bază frica oamenilor de a interacționa cu alte persoane în viață reală. Se întâmplă să-ți placă de cineva, dar să nu ai curaj să te apropii ca să-i vorbești, iar după ce ratezi o astfel de ocazie decizi să cauți persoana respectivă pe rețelele de socializare, dar să nu o mai găsești. Noi venim cu o soluție ca să-i încurajăm pe cei timizi să depășească cu ușurință acest moment dificil”, spune Cristian Rusu, participant Startup Academy.

Echipa lui Cristian este formată din patru persoane care muncesc cot la cot pentru a dezvolta aplicația, pentru a fi accesibilă nu doar pentru relații personale, dar și pentru business, conferințe sau alte evenimente oficiale. Inițial, tinerii își propun să testeze platforma online în țară, apoi să o extindă peste hotare.

În schimb, Ștefan Morcodeanu a decis că Internetul poate fi o sursă de inspirație pentru cei care nu știu cum să-și petreacă inedit timpul liber alături de cei dragi, prieteni sau persoana iubită. Aplicația mobilă la care muncește acum  – Dateables – va genera idei de întâlniri și petreceri, care vor fi propuse de către tineri. În scurt timp, autorii vor lansa și un video în care vor oferi detalii pentru cei interesați despre modul în care va funcționa platforma.

„Ideea i-a venit unei colege din grup, dar mentorii ne-au ajutat să o cizelăm pentru a o îmbunătăți. Cursurile din cadrul Startup Academy m-au ajutat extrem de mult ca să înțeleg cum trebui să arate produsul final, ca să fie util, dar și să trezească interesul utilizatorilor. Astfel am decis că vom avea trei categorii: tineri cu vârste între 18-25 de ani, tineri cu vârste între 25-35 de ani care nu au copii și familii care au copii. În funcție de aceste categorii le vom sugera idei pentru diferite activități”, spune Ștefan Morcodeanu, participant Startup Academy.

Și munca angajaților din domeniul Resurselor Umane ar putea fi mai ușoară, dacă Dumitru Sărăteanu, participant la Startup Academy, va reuși să lanseze aplicația online pe care o dezvoltă acum. Fiind angajat în acest domeniu, tânărul spune că a decis să creeze o astfel de platformă pentru ca procesul de angajare să fie online, dar și pentru a nu fi nevoit să piardă timp pentru a se documenta despre modificările la legislație, care sunt efectuate în permanență. Pentru început, aplicația va fi disponibilă pentru companiile mici, care nu au posibilitatea să angajeze specialiști în acest domeniu.

„Ideea mi-a venit când eram angajat într-un departement HR, iar pe zi aveam de procesat aproximativ câte 60 de cereri din partea angajaților. Nu reușeam să fac față volumului de lucru, respectiv erorile erau inevitabile. M-am gândit să optimizez acest proces, iar aplicația să conțină toate informațiile despre un angajat cum ar fi: cererea de angajare sau de eliberare din funcție, zile de concediu. Prin urmare, nu se va pierde timp în procesul de căutare manuală a acestor informații în dosare, iar timpul angajațiilor din HR va fi optimizat cu până la 70%”, Dumitru Sărăteanu, participant Startup Academy.

Succesul unui startup poate fi asigurat nu doar atunci când lansezi pe piață o idee inovativă, dar și când beneficiezi de un suport viabil pentru a urma pașii corecți, care te-ar ajuta să-ți depășești temerile, dar și să eviți erorile. „Startup Academy powered by Tekwill” – cea mai mare școală de antreprenoriat din Moldova, a fost creată pentru a identifica și stimula potențialul inovator și de business al tinerilor din țara noastră, acesta fiind și primul program complet, comprehensiv și practic în domeniul antreprenoriatului tehnologic.

„Startup Academy este dedicat tuturor persoanelor interesate de domeniul antreprenoriatului IT, dezvoltare de produse și servicii inovatoare, oportunități noi de creștere și afirmare personală. Participanții acumulează cunoștințele și se familiarizează cu toate instrumentele necesare pentru a parcurge cu succes etapele conceperii, dezvoltării, lansării și scalării unui startup profitabil. Suntem alături de ei ca să le oferim sprijinul necesar în acest proces, care este unul amplu și complicat, pentru că progresul lor înseamnă progresul societății”, Ana Chirița, Director Executiv ATIC.

***

Startup Academy este realizat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu sprijin financiar din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC” și cu suportul UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” și EFSE DF (Facilitatea de Dezvolare a Fondului European pentru Europa de Sud-Est). Programul are o durată de 3 luni și se va încheia la sfârșitul acestei luni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente