19:28:11 19.04.2024
Stiri

Înfrângerea Moscovei la INTERPOL. La șefia organizației NU a fost ales reprezentantul Rusiei

Știri 21.11.2018 13:10 Vizualizări1246 Autor: Ziarul National
Înfrângerea Moscovei la INTERPOL. La șefia organizației NU a fost ales reprezentantul Rusiei Pagina de Rusia


Reprezentantul Coreei de Sud, Kim Jong Yang, a fost ales președinte al Interpol în urma sesiunii adunării generale a organizației care avut loc în Dubai. Anterior, principalul favorit pentru această funcție a fost generalul rus Alexander Prokopciuk, transmite BBC, preluată de Pagina de Rusia.

Poziția președintelui Interpol a devenit vacantă după ce reprezentantul Chinei, Meng Hongwei, a dispărut în timpul unei vizite în patria sa și apoi a demisionat în legătură cu investigarea acuzațiilor de corupție inițiate împotriva sa în China.

După demisia lui Meng Hongwei, Kim Jong Yang, care a deținut anterior funcția de vicepreședinte al organizației, a devenit șef interimar al Interpol.

„Vulpea în cotețul cu găini”

Știrile despre posibila numire a lui Prokopciuk la postul de șef al Interpolului au fost întâmpinate cu opoziție furtunoasă din partea unor țări occidentale.

Câțiva senatori americani au emis o declarație comună în care au spus că „alegerea generalului Prokopciuk în funcția de președinte al Interpolului, este asemănător cu a pune o vulpe șefă în cotețul cu găini”.

Marți, postul de televiziune american CNN a anunțat că senatorul republican Marco Rubio a inițiat demersuri, prin intermediul Departamentului de Justiție și al Departamentului de Stat, să facă lobby direct la țările membre ale Interpol pentru a respinge candidatura lui Prokopciuk.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Washingtonul „sprijină cu tărie” candidatura lui Kim Jong Yang.

Și Marea Britanie s-a pronunțat hotărât împotriva lui Prokopciuk, susținând că alegerea unui rus la șefia Interpol ar fi „o insultă pentru victimele atacului chimic din Salisbury”.

Cea mai puternică opoziție în această privință a fost exprimată de Lituania: marți, Parlamentul acestei țări a adoptat o rezoluție potrivit căreia țara va părăsi Interpol în cazul în care Prokopciuk va fi ales președinte.

Și ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a declarat că Ucraina ar putea suspenda calitatea de membru al Interpol dacă reprezentantul Rusiei va conduce organizația. Prokopciuk, deși este etnic ucrainean (fratele sau este reprezentantul Ucrainei la OSCE), este respins de Ucraina din cauza trecutului sau in cadrul Serviciului de Informatii Externe al Rusiei.

În acelasi timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Rusia, Irina Volk, a făcut apel la politicienii occidentali sa inceteze „campanie de discreditare a candidatului rus”.

La rândul său, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a acuzat senatorii americani de încercarea de a interveni în procesul alegerilor de la Interpol.

Care sunt atribuțiile șefului Interpol?

Președinția Interpol este în mare măsură o poziție simbolică. Conform regulamentelor Interpol, președintele trebuie să prezideze și să conducă dezbaterile ședințelor Adunării Generale și ale Comitetului Executiv, să monitorizeze respectarea de către Interpol a deciziilor celor două și, ori de câte ori este posibil, să mențină o comunicare constantă directă cu secretarul general al organizației.

Conducerea și coordonarea operațională a Interpol între țările membre sunt realizate de un alt organism, Secretariatul General. El este condus de reprezentantul german Jürgen Stock (din 2014).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md