13:32:49 19.04.2024
Stiri

CNA // Dosare penale pe numele a 62 de angajați ai primăriilor din R. Moldova, inclusiv primari: Corupere pasivă, abuz de putere sau fals în acte publice

Social 21.11.2018 13:19 Vizualizări2110 Autor: Ziarul National
CNA // Dosare penale pe numele a 62 de angajați ai primăriilor din R. Moldova, inclusiv primari: Corupere pasivă, abuz de putere sau fals în acte publice


Ofițerii Centrului Național Aticorupție (CNA) documentează în prezent 62 de cauze penale pentru fapte de corupție, intentate de la începutul anului curent, care vizează primari, preşedinţi de raion, secretari ai consiliilor locale, şefi ai direcţiilor în competenţa cărora intră domeniul arhitectural-urbanistic şi de construcţii capitale, ingineri funciari etc.

Șefa adjunctă a CNA, Lidia Chireoglo, a raportat astăzi în cadrul audierilor privind progresele și impedimentele în prevenirea și combaterea corupției în administraţia publică locală, organizate de Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică, că pentru corupere pasivă au fost deschise 15 cauze penale, pentru abuzul de putere sau abuzul de serviciu – 14, excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu – 16, traficul de influenţă – 3 cauze penale, falsul în acte publice – 9, falsul în declaraţii – o cauză penală, delapidarea averii străine – 2 cauze penale.

Cel mai des, acțiunile reprezentanților administrației publice locale care duc la prejudicierea bugetului de stat și intereselor publice vizează atribuirea terenurilor în arendă fără licitaţii publice, stabilirea prețurilor de arendă sau de vânzare a terenurilor ce nu corespund celui reglementat de stat, perfectarea certificatelor de urbanism și a autorizaţiilor de construire în lipsa documentelor obligatorii, perfectarea autorizaţiilor de schimbare a destinaţiilor construcţiilor şi încăperilor în lipsa studiilor de fezabilitate.

De asemenea, în dosarele de la CNA este vorba și de privatizarea încăperilor nelocative la preţ diminuat celui de piaţă, trucarea licitaţiilor publice privind achiziţia de bunuri şi servicii, delapidarea mijloacelor financiare în procesul realizării lucrărilor de construcţii şi reparaţii, necontestarea hotărârilor judecătoreşti pronunţate, repartizarea ajutoarelor materiale persoanelor care nu deţin acest drept etc.

Reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova, prezenți la audieri, au ținut să menționeze cadrul legal imperfect existent în R. Moldova, care lasă loc de interpretări, întrucât nu clarifică „ce este legal și ce nu”, controalele excesive organizate în cadrul APL și pornirea unor anchete pe numele primarilor selectiv, semn că „este ceva la mijloc”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md