vineri, 29 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. VIDEO. Seminar ElitAgrotehnologie: Bune practici în nutriția integrată a plantelor cu produsele Yara

FOTO. VIDEO. Seminar ElitAgrotehnologie: Bune practici în nutriția integrată a plantelor cu produsele Yara

Recomandate

Administrarea îngrășămintelor reprezintă startul pentru dezvoltarea ulterioară a fiecărei culturi în parte. Iată de ce este important să cunoaștem de ce elemente și în ce cantități are nevoie fiecare parcelă în parte. În acest context, compania ElitAgrotehnologie a organizat seminarul cu tema „Sisteme complexe și practici în nutriția integrată a plantelor cu produsele companiei Yara”, la care au participat circa 70 de producători agricoli din toată țara. Fermierii au fost interesați să cunoască proprietățile fiecărui produs al companiei Yara România, dar și dozele optime de administrare.

Igor Danii, director general ElitAgrotehnologie a relatat că, scopul evenimentului este de a informa producătorii despre influența elementelor nutritive asupra creșterii și dezvoltării culturilor agricole. Potrivit lui, asigurând valorile optime pentru fiecare dintre acești nutrienți, producătorii pot fi siguri în calitate și obține rezultate pe măsura așteptărilor.

„ElitAgrotehnologie este o companie relativ tânără pe piața inputurilor din Republica Moldova. Avem o echipă dinamică de specialiști ce dezvoltă agrobusinessul din țară. În fiecare an venim cu noutăți pentru fermierii din Republica Moldova. Anul acesta am efectuat un bilanț, ca la sfârșit de an. Acest seminar este, de fapt, o necesitate pentru producători și am decis că trebuie să se desfășoare toamna, deoarece produsele au fost recent administrate și producătorii au anumite întrebări survenite în urma aplicării produsului și anume: cantitățile recomandate, adâmcimea de încorporare, și culturi. Comercializăm produsele Yara încă de la fondarea companiei, deja de 7 ani. Avem o colaborare fructuoasă, deoarece pe lângă produsele de înaltă calitate, Yara dispune de o echipă de profesioniști care vin la noi pentru a împărtăși cunoștințele pe care le au. Până acum comercializam o gamă îngustă de produse, cum ar fi Cristalon sau Yara Vita destinate pentru culturile de câmp. Anul acesta, am venit cu o gamă nouă de produse, și anume YaraMila. Necesitatea introducerii acestora a fost determinată în urma testării solului, tehnologie în care este specializată compania ElitAgrotehnologie. În urma analizei solului am depistat carența anumitor elemente nutritive, care sunt necesare pentru dezvoltarea normală a plantelor și obținerea recoltelor de calitate. Produsele YaraMila, administrate înainte de semănat, suplinesc acest deficit de elemente nutritive. Acestea nu înlocuiesc elementele de bază, ci dau un start bun culturilor și le asigură rezistența necesară pentru a suporta mai ușor stresul termic din perioada rece a anului. Sunt produse de top, de calitate înaltă”, a spus Igor Danii.

Igor Laba, directorul comercial al companiei ElitAgrotehnologie, a remarcat că aprovizionarea cu elemente nutritive este un domeniu tratat superficial, însă este important pentru fiecare să înțeleagă necesitatea și impactul produselor administrate asupra cantității, dar și calității recoltelor obținute.

„Cantitatea de elemente nutritive administrată la moment, este sub nivelul recomandat de specialiști. În mod deosebit cantitatea de fosfor și caliu. Producătorii agricoli trebuie să înțeleagă că carența are un efect negativ asupra culturii, iar aceasta influențează negativ recolta. Iată de ce am decis împreună cu partenerul nostru Yara să organizăm seminarul informativ. Țin să menționez că, compania Yara este lider mondial în producerea îngrășămintelor minerale și ne oferă soluții specializate în nutriția plantelor, adică cum să alimentăm corect plantele cu elementele de bază. Compania ElitAgrotehnologie recomandă și realizează analiza solului, iar în baza rezultatelor administrarea cantității necesare de elemente nutritive. Cunoaștem foarte bine că, dacă nu sunt suficiente elemente planta nu se dezvoltă, iar surplusul limitează accesul la celelalte. Astăzi factorul limitativ sunt mezo și microelementele. Cu părere de rău, fermierii când procură îngrășăminte apreciază doar prețul, nu și calitatea. Portofoliul prezentat astăzi oferă soluții pentru toate culturile din Republica Moldova. Avem îngrășăminte foliare și specializate pentru fiecare cultură în parte. Anul acesta, din cauza precipitațiilor au apărut probleme la vița de vie, bobițele erau crăpate, iar fermierii nu au putut trata la timp, deoarece erau în perioada de recoltare. Cei care au utilizat produse pe bază de calciu pe parcursul anului, nu au avut probleme. Majoritatea fermierilor administrează calciu foliar, dar acesta este un mezoelement ce trebuie administrat prin sol. Suntem distribuitorii companiei Yara, care este lider mondial. Suntem o echipă tânără și dinamică care vine cu soluții și consultații la timp. Dispunem de specialiști în agronomie și protecția plantelor. Agricultura se dezvoltă foarte rapid și sunt foarte multe soluții pentru fermieri, care trebuie să urmeze recomandările noastre pentru a avea rezultate bune. Trebuie să remarc că, 60% din investițiile pe care le face agricultorul pentru a obține recolta reprezintă îngrășămintele minerale, iată de ce este important ce administrează. Plantele hrănite la timp vor prezenta rezultate pe măsură. Trebuie să facem față tuturor problemelor ce apar zi de zi. Fermierii din Moldova deja înțeleg cât de important este materialul semincer, acum aceștia optează pentru îngrășăminte de calitate”, a explicat Igor Laba.

Reprezentantul companiei Yara România, Claudiu Niculae, doctor în științe agricole, a relatat pentru Agrobiznes că, este pentru a treia oară în Republica Moldova și consideră că este loc pentru dezvoltare, pentru aprofundarea cunoștințelor vizavi de nutriție, de particularitățile tehnologice ale solurilor.

„Am observat un tradiționalism în utilizarea în forma de bază a substanțelor de îngrășăminte, care, trebuie să menționez că, sunt considerate pentru Yara materii prime din care se dezvoltă îngrășămintele complexe îmbogățite cu microelemente și cu formulări specifice pentru fiecare cultură. Ne bucură faptul că oamenii din Moldova sunt deschiși pentru nou. Trebuie să menționez că 80% din agricultura vest-europeană are la bază tehnologia Yara. Yara este pioner și este principalul furnizor de tehnologii pentru tot ce înseamnă culturi speciale, horticole, pomicole, floricole. Pentru culturile de câmp, cereale și culturi prășitoare avem gama YaraMila care reprezintă îngrășăminte granulate pentru aplicare la sol, atât pe rând, cât și pe toată suprafața, atât în toamnă, cât și în primăvară. Pentru horticultură avem gama YaraBela și YaraLiva care reprezintă îngrășăminte granulate cu azot, sulf, bor, calciu în forme ușor accesibile plantelor, în formă solubilă care se pot aplica prin împrăștiere pe suprafața solului și localizat pe rând atât granulat, cât și prin fertirigare. În mod deosebit Yara, în sfera de acțiune a îngrășămintelor chimice s-a diferențiat la nivel global în cercetările întreprinse pentru dezvoltarea tehnologiilor speciale de nutriție pentru culturi speciale, menționez aici pentru culturile de banane, mandarin, cafea, ceai și în deosebi tradiția care există în Europa pentru culturile vegetale, respectiv tomate, culturile pentru frunzele verzi și bineînțeles vița de vie și pomicultura. Practica din Republica Moldova este de a aplica îngrășăminte foliare, vizavi de aplicarea foliară, recomandăm gama noastră YaraVita care prezintă toate formulările special create pentru fiecare cultură atât pentru culturile de câmp, cât și pentru culturi horticole, pomicole și viticole. Menționez aici pentru culturi de câmp, cereale YaraVita Gramitrel, pentru rapiță YaraVita Brassitrel, pentru porumb YaraVita Zeatrel, pentru floarea soarelui și soia sunt produse universal bio sau produse combifos, respectiv produse cu câte un singur element. Produsele sunt gândite în urma cercetărilor de peste 50 de ani în domeniu, în baza unor date cumulate la nivel global în diferite condiții de cultură, pe diferite soluri, în diferite tehnologii. Iar recomandările noastre se referă în mod deosebit la utilizarea în mod dedicat, special în baza unor analize de sol, în baza unor analize de țesut, care să ne arată ceea ce este nevoie în mod deosebit și ceea ce lipsește și trebuie compensat prin fertilizarea foliară și radiculară la sol astfel încât să fie atinse maximurile tehnologice ale soiurilor și hibrizilor cultivați, care la ora actuală depășesc cu până la 4 -5 ori producțiile care se realizau acum 30-40 de ani”, a mai adăugat oaspetele.

Dumitru Lupu, director tehnic al companiei ElitAgrotehnologie, a menționat că aplicarea îngrășămintelor au contribuit la înregistrarea rezultatelor favorabile, chiar și în condițiile dificile de climă din acest an.

„Yara ne prezintă mai multe produse cum ar fi Zintrac, Bortrac, Zeatrel, Brassitrel care sunt îngrășăminte lichide pe bază de microelemente. Echipa Elitagrotehnologie este cot la cot cu producătorii, venim cu recomandări referitor la aplicarea corectă a produselor. Împreună participăm la lucrările de administrare și le explicăm atât momentul optim pentru aplicare, cât și cantitățile recomandate, astfel ca să obțină o roadă mai bună și rezultate mai bune. Elaborăm schemele de protecție în dependență de starea culturii. Datorită aplicării îngrășămintelor putem obține rezultate remarcabile și este deja demonstrat că, fără hrană și susținerea plantei nu putem obține roade înalte. Fermierii au înțeles necesitatea aplicării îngrășămintelor, pentru că acestea ajută planta să treacă mai ușor peste boli, dăunători, secetă. Administrarea îngrășămintelor trebuie realizată cât mai timpuriu, nu trebuie să așteptăm ca planta să treacă prin stres. Roada se formează încă de cînd planta începe să vegeteze. La moment, se aplică îngrășăminte mai mult la culturile cerealiere, adică grâu, porumb, floarea soarelui. Ne bucurăm că fermierii au realizat că hrana susține planta, nu există practic culturi care să dea roade bune fără hrană”, a explicat Dumitru Lupu.

Despre rezultatele care pot fi obținute datorită administrării corecte și în timp optim a îngrășămintelor ne-au spus producătorii prezenți la eveniment, care deja s-au convins de calitatea produselor Yara. Astfel, Mihai Bostan, conducătorul întreprinderii AgroElit din satul Târnova, raionul Dondușeni a constatat că fermierii au nevoie de recolte bogate care să le garanteze un profit sigur.

„Reieșind din faptul că Elitagrotehnologie pune accentul pe calitate, salutăm alegerea lor, de a face parteneriat cu Yara, pentru că anume calitatea este ceea ce îi reprezintă și pe ei și pe compania Yara. Aplicăm îngrășămintele foliare de la compania Yara de mai mulți ani, la un spectru larg de culturi. Yara a demonstrat că nu doar îngrășămintele foliare, dar și cele cu aplicarea la sol au o influență foarte mare asupra producției, și de aceia suntem la etapa de testare a produselor noi pe care le propun pe piață. Informația prezentată la seminar demonstrează că sunt niște produse profitabile, în primul rând pentru că investim și ne dorim ca această investiție să fie răscumpărată și mai mult să câștigăm o plus valoare pentru dezvoltarea de mai departe a întreprinderii. Seminarul de astăzi este unul instructiv și de mare valoare, atâta timp cât învățăm cum să utilizăm produsele, la ce faze de dezvoltare a culturilor, lucru care ne va oferi o investiție sigură în îngrășăminte”, ne-a spus producătorul.

Agronomul companiei Et cetera, Dmitrii Gaidarlî, a comunicat că administrează îngrășăminte doar după ce efectuează analiza solului, pentru că administrarea incorectă afectează recoltele.

„Colaborăm de mulți ani cu compania ElitAgrotehnologie și sunt mulțumit de rezultatele pe care le-am înregistrat, deoarece așa cum ei practică agricultura și asigură nutriția plantelor nu o face nimeni. Inițial, efectuează o analiză, apoi asigură planta cu toate elementele necesare. Agronomii depind direct de administratorii companiei, care calculează rentabilitatea și apreciază rezultatele. Eu cred că, mai întâi de toate, trebuie să determinăm perioada optimă pentru administrarea îngrășămintelor, după care cantitate necesară. Chiar dacă am studii în domeniu, oricum apelez la ajutorul specialiștilor de la compania ElitAgrotehnologie, ei mă ajută să elaborez schema de protecție și să administrez corect produsele”.

Ion Barancean, administratorul SRL Fruct-AgroPrut din satul Tochile-Răducani, raionul Leova spune că deja s-a convins de calitatea produselor de la compania Yara și este sigur că acestea determină, în mare parte, rezultatele pe care le înregistrează.

„Sunt implicat în agricultură de 13 ani. Producem legume, culturi de câmp din grupa I și a II. În acest an am cultivat grâu, mazăre, orz, porumb, floarea soarelui, ardei și cartofi. Utilizez produsele Yara din 2011. Sunt produse calitative ce fac față la toate culturile. Inițial, le utilizam doar la legume, apoi și la culturile de câmp. În această toamnă am tratat grâul cu produse Yara Mila și am administrat îngrășăminte sub arătură pentru culturile de primăvară. Am trecut treptat de la alte produse la acestea și sunt mulțumit. Prezintă rezultate foarte bune”, a mai spus fermierul.

Larisa Morari, SRL MorariAgroGrup, raionul Căușeni a subliniat că, pe parcursul mai multor ani aplică îngrășăminte pentru un spectru larg de culturi și din propria experiență știe că doar cu produse de calitate poți conta pe roade bogate.

„Producem grâu, porumb, floarea soarelui pe o suprafață de 200 de hectare. Am venit la acest seminar deoarece dorim să aflăm cât mai multe despre produsele noi propuse de compania Yara. Lucrăm de mulți ani cu compania Elitagrotehnologie și suntem extrem de mulțumiți. Anul acesta am utilizat doar produse de la această companie și planificăm să le administrăm și pe viitor. În regiunea noastră nu putem cultiva alte culturi, decât acestea, iar pentru a asigura o recoltă calitativă trebuie să aplicăm produse de calitate”.

Planta are nevoie de 14 elemente minerale pentru a forma recolta și toate au o deosebită importanță înfluențând roada și calitatea acesteia. Produsele Yara sunt concepute pentru fiecare plantă în parte. Compania Yara oferă soluții viabile pentru situația din fiecare fermă. Performanțele vin din ambiție și cei 110 ani de experiență. Scopul companiei este de a asigura nutriție optimă plantelor, nu de a arunca îngrășăminte în sol.

LIVE VIDEO Agrobiznes de la eveniment

GALERIE FOTO de la eveniment

Agrobiznes
Agrobizneshttps://agrobiznes.md
Portalul agricol #1 în Moldova

Citește și ›

Advertoriale