14:37:04 23.04.2024
Stiri

Cine ar putea fi următorul GUVERNATOR al Băncii Naționale a Moldovei. Sergiu Cioclea a dat un INDICIU. Numirea ar putea avea loc în această săptămână

Politică 20.11.2018 14:40 Vizualizări4435 Autor: Ziarul National
Cine ar putea fi următorul GUVERNATOR al Băncii Naționale a Moldovei. Sergiu Cioclea a dat un INDICIU. Numirea ar putea avea loc în această săptămână


Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a anunțat astăzi că pleacă din funcție cu „sentimentul misiunii îndeplinite”. Totodată, acesta s-a referit și la posibilii succesori ai săi, oferind chiar nume. Este vorba de doi viceguvernatori ai BNM, Cristina Harea și Ion Sturzu, cărora le-a mulțumit în mod special pentru colaborarea avută.

„Consider că e timpul să transmit ștafeta unui nou conducător al BNM, unui bărbat sau femeie, care să gestioneze mai departe acest capital de schimbări și reforme”, a spus astăzi Cioclea.

De asemenea, guvernatorul a adus mulțumiri comisiei care l-a desemnat pentru această funcție, președintelui Parlamentului, Andrian Candu, deputaților care l-au votat, premierului Pavel Filip, FMI, Băncii Mondiale, Trezoreriei SUA, Comisiei Europene, BERD etc.

„Pe plan personal, vreau să mulțumesc la trei persoane. O voi face public. La ceilalți o să le mulțumesc în privat. Îi mulțumesc ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, și viceguvernatorilor Cristina Harea și Ion Sturzu. Aceștia m-au susținut și mi-au dat sfaturi prețioase în momente mai grele”, a remarcat Sergiu Cioclea.

Surse bine informate au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că anume Cristina Harea ar putea fi succesoarea lui Sergiu Cioclea după 30 noiembrie, fiind prima femeie care va conduce BNM.

Numirea viitorului guvernator BNM ar putea avea loc chiar în această săptămână, în cadrul ședinței în plen a Parlamentului. Potrivit legislației din domeniu, candidatul la funcția de guvernator al BNM este propus deputaților de către președintele Parlamentului.

Cristina Harea

Cristina Harea a fost numită viceguvernator al BNM, membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei, prin Hotărârea Parlamentului R. Moldova nr. 223 din 23 septembrie 2016.

Cristina Harea s-a născut în anul 1973 în Chişinău. Este absolventa Universităţii de Stat din Moldova, specialitatea limba şi literatura engleză (1997). Deține diplomă de master în administrarea afacerilor obținută la Universitatea Duke, Școala de business Fuqua, or. Durham, Carolina de Nord, SUA.

La data numirii în funcție, Cristina Harea avea peste 14 ani de experiență în domeniul financiar - bancar și investițional.

Înainte de a deveni viceguvernator, membru al Consiliului de supraveghere al BNM, a deţinut funcția de director de investiții și director de țară pentru Moldova în cadrul Gazelle Finance – Fondului de investiții specializat în finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii, în proces de formare pentru Georgia, Armenia, Moldova, Kîrghistan și potențial Ucraina.

În perioada 2002 – 2006 a deţinut funcțiile de Asociat investiții/asociat Senior de Investiții în cadrul Reprezentanței Permanente în R. Moldova „Western NIS Enterprise Fund”.

În perioada 2006 – 2014 a deținut funcțiile de manager investiții și Director al Reprezentanței din R. Moldova „Horizan Capital Advisors” LLC.

Pe parcursul 2002 – 2014 a fost membru al Consiliilor de Administrație în bănci comerciale licențiate, instituții financiare non-bancare și alte companii.

A fost președinte și membru al Consiliului de administrație al Camerei Americane de Comerț din Moldova (2006 – 09.2016). Totodată, pe parcursul activității sale a fost membru al Consiliului Economic al primului ministru al R. Moldova (2013 - 2015), membru al Consiliului de administrație/Președinte al Comitetului Financiar (2010 - 2015), membru al Consiliului de Supraveghere (2015-09.2016) al Fundației Est Europene Moldova.

Pe parcursul carierei sale, Cristina Harea a acumulat cunoștințe și o vastă experiență în domeniul financiar – bancar, investițional, mediului de afaceri.

Ion Sturzu

Ion Sturzu a fost numit viceguvernatorși membru al Consiliului de administraţie (actual Comitetul executiv) al BNM, prin Hotărârea Parlamentului R. Moldova nr. 186 din 12 iulie 2013.

Ion Sturzu s-a născut în anul 1966 în satul Izvoreni, raionul Ungheni. A absolvit Tehnicumul de finanțe și economie din Chișinău (1987), Academia de Studii Economice din Moldova, facultatea Finanțe, Credit și Monedă, specialitatea Finanțe și Credit și deține diplomă de master în management obținută la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele R. Moldova.

La data numirii în funcție, Ion Sturzu avea peste 26 ani de experiență în sectorul economic și financiar. Înainte de a deveni viceguvernator al BNM a ocupat funcția de membru al Curții de Conturi a R. Moldova (2011-2013) şi prin cumul lector superior al Catedrei Finanțe și Bănci, Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

Ion Sturzu și-a început activitatea profesională în anul 1987 în funcție de economist și revizor-inspector superior, Secția financiară, raionul Ungheni.

În perioada 1990-1999 a deţinut funcțiile de șef de secție, apoi șef adjunct al Inspectoratului Fiscal de Stat, Ungheni.

În perioada 1999-2008 a deţinut funcția de șef al direcției impozite indirecte, apoi șef adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.

În anul 2008 a deținut funcția de viceministru al Finanțelor.

În perioada 2008-2013 a activat în calitate de lector superior al Catedrei Finanțe și Bănci, Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

În perioada 2008-2011 a activat în calitate consultant în domeniul politicii și administrării fiscale în cadrul proiectului: Unitatea de implementare a Proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității, Ministerul Economiei al RM.

Pe parcursul activității a fost membru al Colegiului de redacție a publicației periodice „Contabilitate și Audit”. Este autor a diferitor articole, publicaţii și a participat la numeroase conferințe economice. Pe parcursul carierei sale, Ion Sturzu a acumulat cunoștințe și vastă experiență în domeniul economic.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md