22:43:57 16.04.2024
Stiri

DESCOPERIRE // Un nou test de sânge i-ar putea scuti pe pacienţii cu cancer de o chimioterapie inutilă

Știri 20.11.2018 11:38 Vizualizări1603 Autor: Ziarul National
DESCOPERIRE // Un nou test de sânge i-ar putea scuti pe pacienţii cu cancer de o chimioterapie inutilă sursa: google.ro


Un nou test de sânge testat în 40 de spitale din Australia şi Noua Zeelandă i-ar putea scuti pe pacienţii cu cancer de o chimioterapie inutilă, informează APP. Dezvoltat de Institutul de Cercetări Medicale Walter şi Eliza Hall (WEHI) din Melbourne, testul este capabil să determine dacă fragmente de ADN tumoral sunt prezente în sângele unui pacient după ce tumora a fost îndepărtată chirurgical.

În prezent, nu există nici o modalitate clară de a spune dacă o tumoare a fost complet eliminată, astfel că după intervenţia chirurgicală pacienţii primesc un tratament pe bază de chimioterapie ca măsură de precauţie.

„Deşi chimioterapia este un tratament esenţial, care salvează vieţi, nu dorim ca pacienţii să-l urmeze dacă nu au nevoie de el. Dorim să ajutăm aceşti pacienţi să evite efectele secundare grave şi continue asociate cu chimioterapia”, a declarat Jeanne Tie, cercetătoare la Institutul Walter şi Eliza Hall.

De asemenea, dincolo de faptul că scuteşte pacienţii de o gamă largă de efecte secundare, precum durerea, oboseala, greaţa, problemele digestive, sângerările, problemele de fertilitate, sensibilitatea la infecţii, problemele de inimă, plămâni şi de memorie, testul este capabil să detecteze dacă un pacient necesită o doză crescută de chimioterapie.

„Ne-am dori să fim în măsură să le spunem pacienţilor că pot evita în condiţii de siguranţă chimioterapia, deoarece cancerul lor este puţin probabil să reapară, însă pentru pacienţii cu risc ridicat de recurenţă, dorim să le oferim o doză mai mare de chimioterapie”, a explicat ea. Iniţial concentrat pe pacienţii cu cancer intestinal în stadiu incipient în 2015, studiul s-a bucurat de succes şi a fost extins pentru a ajuta femeile cu cancer ovarian în 2017.

Sursa: agerpres.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md