Din comisie mai fac parte membrul CSM, Dorel Musteaţă, şeful Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii, Alexandru Nichita, procurorul Marcel Dimitraş şi doctorul în drept Tatiana Vizdoga.

Controversatul magistrat Ion Druţă a fost implicat în mai multe scandaluri. Deşi a declarat venituri mai mici de 200 de mii de lei în ultimii doi ani, acesta deţine o casă evaluată de experţi la patru milioane de lei. Potrivit autorităţilor locale, o parte din teren a fost obţinută printr-o decizie controversată a Primăriei, iar alta - ocupată abuziv. 

Ion Druţă a ajuns în gura presei şi după ce, anul trecut, a expediat o adresare către Comisia pentru etică a Uniunii Avocaţilor, arătându-se nemulţumit de faptul că fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, a declarat într-un interviu că justiţia din Republica Moldova este într-o stare deplorabilă. Un alt caz este cel al avocatului Andrei Năstase. După ce acesta a făcut un Apel public către judecătorii şi procurorii oneşti, în care le cerea să condamne criminalii care conduc sistemul de drept şi-l ţin ostatic al corupţiei, membrii CSM i-au cerut Comisiei de disciplină a Uniunii Avocaţilor să-l pedepsească.

Mai mult, magistratul a făcut parte din completul de judecători din CSJ care a respins solicitarea Consiliului municipal Chişinău de a anula contractul de achiziţie a cafenelei „Guguţă”. Astfel, localul a intrat pe mâna companiei Finpar Invest, despre care presa a scris că face parte din imperiul prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat, controversatului afacerist Vladimir Plahotniuc. 

Ion Druţă a figurat şi în cunoscutul dosarul Aroma Floris, proces în urma căruia statul ar fi putut pierde peste patru milioane de lei, dacă decizia magistratului nu ar fi fost anulată în urma unei hotărâri CEDO. Recent, Procuratura Generală a solicitat ridicarea imunităţii sale, Ion Druţă fiind suspectat de emiterea cu bună ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, însă CSM a refuzat să aprobe cercetarea penală a acestuia.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.