Linkuri accesibilitate

Cui îi pasă de pregătirea celor peste 70.000 de absolvenți cu diplome de la facultăți neautorizate în România


Guvernul României intenționează să dea o Ordonanță de Urgență pentru recunoașterea zecilor de mii de diplome universitare în suspensie.

Până la criza economică din 2009, Universitatea privată Spiru Haret pregătea cel mai mare număr de studenți din Europa. Circa 300.000 de tineri învățau aici, dar în anii următori lucrurile s-au schimbat dramatic, iar profitul acestei universități a scăzut cu peste 90%.

Nu doar criza a dat atunci peste cap cea mai mare universitate, ci și fosta ministră socialistă a Educației, Ecaterina Andronescu, fiindcă în 2009 a refuzat să avizeze diplomele absolvenților de la Spiru Haret, pe motiv că acestea au fost trimise vrac atât de la specializări acreditate, cât și de la programe neacreditate de Minister.

În această situație sunt și alte Universități, fiindcă până în 2011 legea nu era explicită, dar și fiindcă mai ales univeristățile private au tergiversat acreditarea unor linii de învățământ. Mai mult de jumătate dintre cei păgubiți au terminat cursurile de la Spiru Haret, universitate specializată în anii dinaintea crizei în învățământ „la distanță” și „la fără frecvență”. A furnizat circa 70% dintre absolvenții de facultate din România, până în 2009, dar școala era superficială dacă luăm în considerare, de pildă, că un profesor se ocupa simultan de 9000 de studenți.

În total 70.000 de tineri au rămas fără diplome. Mulți dintre ei au dat în judecată Ministerul și au câștigat, cu argumentul principal că nu a fost vina lor, că nu au știut în ce măsură cursurile urmate sunt sau nu acreditate sau că prevederile legale erau ambigue.

Ministerul a pierdut mai mult de 7.400 de procese, totalizând 18.000 de diplome care au fost recunoscute, de aceea ministrul Sorin Cîmpeanu a decis împreună cu guvernul să adopte o Ordonanță de Urgență care să recunoască toate diplomele refuzate până acum. Proiectul acestei ordonanțe prevede că universitățile care vor mai înmatricula studenți la programe neautorizate sau care vor depăși capacitatea de școlarizare pot fi desființare.

Cazul Universității Spiru Haret este cu adevărat special, pentru politicienii și ministerul au închis cel mai adesea ochii la neregulile de acolo, pentru că aveau nevoie în campania electorală să se sprijine pe rețeaua acestei universități, care este extinsă în toată țara. Spiru Haret a fost înființată de Aurelian Bodrea, care înainte de 1989 a condus Comisia Superioară de Diplome și Doctorate, iar apoi a devenit șef de cadre în Ministerul Învățământului. El însuși a făcut liceul la seral, iar în loc de facultate a urmat doar cursuri de propagandă.

Dacă Ordonanța prin care peste 70.000 de oameni devin brusc licențiați, va fi adoptată, piața muncii va fi dezechilibrată și o mulțime de alte procese ar putea începe, fiindcă cei care se consideră victime ale privării de diplome universitare și-ar putea da în judecată angajatorii care au refuzat să-i promoveze pe baza adeverinței de absolvire. Dar despre nivelul profesional al acestor absolvenți, ministrul preferă să tacă.

XS
SM
MD
LG