‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFirmele de microfinanțare din țară sunt o mașină de jaf legiferat, declarație

Firmele de microfinanțare din țară sunt o mașină de jaf legiferat, declarație

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Experții Mișcării „Profesionalism și Responsabilitate pentru Oameni” (PRO) susțin că firmele de microfinanțare din Republica Moldova își desfășoară activitatea cu rea credință, iar în consecință au de suferit agenții economici și oamenii simpli. Acestea se conduc de practici necivilizate, care sunt parte a unei mașinării de jaf legiferat. Mai mult, activitatea sectorului de microfinanțare nu este monitorizată de instituțiile statului responsabile de reglementarea domeniului și tot ele nu întreprind acțiuni pentru ameliorarea situației.

Într-o conferință de presă la IPN, liderul Mișcării PRO, Gheorghe Costandachi, a menționat că o analiză desfășurată de organizație arată că oamenii sunt mințiți. Unii au fost nevoiți să plece peste hotare pentru a putea întoarce creditele, care într-un final s-au dovedit a fi de cel puțin cinci ori mai mari decât suma ridicată. În ultimii opt ani, numărul firmelor de microfinanțare, dar și volumul creditelor acordate a crescut de mai bine de patru ori, iar veniturile acestora au atins o creștere de opt ori mai mare.

Potrivit lui Gheorghe Costandachi, clauzele contractuale propuse de companiile de microfinanțare sunt abuzive. Dobânda este exagerată, există taxe aferente contractului, comisioane de leasing și alte plăți. Acesta a mai spus că procentele pentru microcreditele accesate de la firmele de microfinanțare ating peste 1000%.

„Orice continuare a situației duce spre lichidarea mediului de afaceri mic și mijlociu, sărăcirea populației și alungarea ei peste hotare”, a spus Gheorghe Costandachi.

Comparând legislația națională din domeniu cu cea europeană, Alexandru Gamanji, expert al Mișcării PRO, a spus că observă lacune mari. Aplicarea prevederilor legale are loc formal, din acest motiv nu se cunosc proprietarii reali ai firmelor de microfinanțare și nici proveniența resurselor financiare. Alexandru Gamanji a mai spus că în majoritatea statelor UE se practică plafonarea ratei dobânzilor în acest domeniu și că ar fi bine ca această practică să fie implementată și în Moldova.

Iulian Ucraineț, director de programe în cadrul Mișcării PRO, a spus că sunt utilizate metode și practici neomenești, amorale și care încalcă orice principiu creștinesc.

Potrivit experților Mișcării PRO, Comisia Națională a Pieței Financiare ar trebui să facă o analiză și să facă publice numele companiilor care practică acțiuni abuzive, iar Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței să facă publice drepturile utilizatorilor de credite și să elaboreze un contract tip a unui contract de microfinanțare.

‹ adv ›

Experții au îndemnat oamenii care consideră că au fost înșelați de o firmă de microfinanțare și nu au posibilitatea de a-și angaja un avocat să apeleze la Mișcarea PRO, unde vor primi asistența gratuită a unui avocat.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›