Rusul Aleksandr Prokopciuk ar putea prelua conducerea Interpol. Eventuala numire trezește îngrijorări

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noul director al Interpol ar putea fi rusul Aleksandr Prokopciuk, care ocupă în prezent postul de vicepreședinte al acestei organizații internaționale de poliție. Eventuala sa numire produce îngrijorări, fiind comparată cu preluarea conducerii Interpol în 1938 de către un reprezentant al Germaniei naziste.

Rusul Aleksandr Prokopciuk, în vârstă de 57 de ani, l-ar putea succeda pe chinezul Meng Hongwei, aflat în arest în ţara sa, la conducerea Interpol.

În prezent, Prokopciuk conduce Biroul Naţional Interpol din Rusia şi este vicepreşedinte al acestei organizaţii.

Această numire este privită cu suspiciune, în condiţiile în care statul rus este acuzat că foloseşte Interpolul pentru a se răfui cu adversarii săi politici.

În opinia omului de afaceri american Bill Browder, această numire aduce aminte de cea a lui Otto Steinhäusl în 1938. Atunci Germania nazistă a preluat controlul asupra organizaţiei.

Şefii de poliţie din întreaga lume s-au întâlnit duminică în Dubai (Emiratele Arabe Unite) pentru adunarea generală a Interpol.

Pe lângă alegerea succesorului lui Meng Hongwei, arestat în China pentru corupţie, ei vor decide şi dacă vor accepta sau nu Kosovo ca membru cu drepturi depline.

Meng a fost dat dispărut la sfârşitul lui septembrie în timpul unei călătorii în China.

Autorităţile chineze au anunţat apoi că Meng a fost arestat pentru luare de mită şi şi-a dat demisia de la conducerea Interpol.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...