16:44:39 23.04.2024
Stiri

Un milion de lei pentru Premiul Național! Cine sunt personalitățile care vor fi premiate

Social 19.08.2015 17:47 Vizualizări1113 Autor: Stela Mihailovici
Un milion de lei pentru Premiul Național! Cine sunt personalitățile care vor fi premiate


Autoritățile au identificat personalitățile care urmează să se învrednicească în anul curent de Premiul Național. Lista a fost aprobată astăzi de Guvern.

Banii pentru premii, un milion de lei, vor fi transferați Cancelariei de Stat din Fondul de Rezervă al Guvernului, iar alte o sută de mii de lei le va primi Ministerul Culturii pentru organizarea Galei decernării Premiului Național.

Printre cei care vor ridica câte o sută de mii de lei se numără prim-dirijorul Orchestrei Naţionale „Lăutarii”, Nicolae Botgros și soprana Valentina Naforniţă care este solistă a Operei de Stat din Viena. Primul a primit Premiul Național pentru „contribuție la conservarea folclorului muzical”, iar cea din urmă pentru „performanțe în dezvoltarea teatrului liric european”.

Poetul Emilian Galaicu-Păun va fi premiat pentru volumul de poeme „Arme grăitoare”, iar fotograful Mihai Potârniche - pentru întreaga sa activitate în arta fotografică.

Printre premianți se mai numără doctorii în medicină Ion Băhnărel, Oleg Lozan, Victoria Ivanov și doctorii în biologie Liuba Corețchi și Leonid Voloșciuc care sunt răsplătiți „pentru implementarea noului concept de sănătate publică în R. Moldova”.

Istoricul Valentin Tomuleț va lua Premiul Național pentru lucrarea „Istoria Basarabiei în perioada modernă (1812-1918)”, cercetătoarele științifice Ana-Maria Plămădeală și Violeta Tipa - pentru monografia „Arta cinematografică din Moldova”, iar doctorul în agricultură Valerian Balan – pentru lucrarea „Tehnologii în intensificarea culturii mărului și cireșului”.

Vor împărți o sută de mii de lei oferite ca Premiu Național și cei trei autori ai lucrării științifice „Teoria ereditară a cancerului pulmonar”. Printre ei se numără și deputata Valentina Stratan care este doctor în biologie.

Alte o sută de mii de lei vor fi împărțite între opt autori ai colecției de albume „Maeștri basarabeni din sec. XX”, care a apărut în 14 volume.

Precizăm că Premiul Național a fost instituit în 2012 și se oferă anual de Ziua Independenței R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md