Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reunește la Bruxelles. Agenda întâlnirii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe se desfășoară la 19 noiembrie la Bruxelles, agenda întâlnirii cuprinzând tematici și dosare sensibile pentru relațiile Uniunii Europene. Miniștrii de externe ai statelor Uniunii vor analiza situația din Asia Centrală înaintea reuniunii ministeriale UE-Asia Centrală care se va desfășura la 23 noiembrie 2018.

Situaţia din Bosnia şi Herţegovina va fi luată în discuţie ca urmare a situaţiei politice interne de după alegerile desfăşurate la 7 octombrie 2018. De asemenea, se va discuta pe marginea procesului de reformă din această ţară.

Recentele evoluţii din Ucraina, inclusiv din estul acestei ţări şi din Marea Azov pe fondul tensiunilor cu Federaţia Rusă vor fi totodată discutate cu acest prilej.

În timpul prânzului de lucru va fi analizată situaţia din Yemen, cu accent asupra crizei umanitare şi a instrumentelor pe care Uniunea Europeană le are la dispoziţie pentru a răspunde acestei situaţii.

Miniştrii de externe îi vor avea alături pe miniştrii apărării pentru a discuta asupra cooperării Uniunii Europene în materie de securitate şi apărare. Vor fi evaluate iniţiativele care face parte din implementarea strategiei globale a UE în acest sector, inclusiv în ce priveşte cooperarea structurată permanentă, fondul de apărare european, mobilitatea militară, capabilitatea de coordonare şi planificare militară, propunerea privind Facilitatea pentru Pace Europeană.

La precedenta reuniune a Consiliului din 24-25 octombrie 2018 au fost discutat cu predilecţie aspecte care vizau apărarea şi securitatea europeană. Cu acest prilej au fost discutate printre altele misiunile şi operaţiile militare ale Uniunii, nivelul cooperării UE-NATO, cooperarea cu ministerele de profil din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Serbia, Muntenegru, Vietnam, Republica Coreea, stadiul fazei secunde a cooperării structurate permanente şi dosarul migraţiei.

Consiliul Afaceri Externe este responsabil pentru acţiunea externă a Uniunii Europene, care include politica externă, apărarea şi securitatea, comerţul, cooperarea în materie de dezvoltare şi sprijinul umanitar.

Este compus din miniştrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene şi în funcţie de agenda discuţiilor, la reuniunile Consiliului mai participă şi miniştrii apărării, miniştrii dezvoltării şi miniştrii comerţului.

Reuniunile Consiliului sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă.

De obicei Consiliul Afaceri Externe se reuneşte cel puţin o dată pe lună.

Alături de Comisia Europeană şi cu sprijinul Înaltului reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, rolul principal al Consiliului este de a asigura unitatea, consistenţa şi eficienţa acţiunii externe a Uniunii Europene. Defineşte şi implementează politica de securitate şi externă a Uniunii Europene, în acord cu liniile directoare stabilite de Consiliul European. Atunci când este cazul, Consiliul poate lansa acţiuni ale UE de gestionare a crizelor, atât în plan civil cât şi militar. Poate adopta măsuri necesare pentru implementarea politicii de securitate şi externe a Uniunii Europene, inclusiv posibil sancţiuni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...