11:15:18 28.03.2024
Stiri

Un analist explică de ce PAS scade în sondaje și de ce reforma parlamentară, inițiată de PD, e una dintre cele mai „profitabile teme politice”

Partide/Comunicate 19.11.2018 09:37 Vizualizări1789 Autor: Ziarul National
Un analist explică de ce PAS scade în sondaje și de ce reforma parlamentară, inițiată de PD, e una dintre cele mai „profitabile teme politice”


Reforma parlamentară inițiată de Partidul Democrat (PD), care presupune micșorarea numărului de deputați și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ, va aduce un spor de audiență democraților în campania electorală, consideră analistul politic Petru Bogatu. Totuși, această reformă va fi foarte greu de implementat, deoarece este puțin probabil că în viitorul Legislativ va fi constituită o majoritate parlamentară constituțională.

„Referendum care ar urma să se desfășoare la 24 februarie, concomitent cu alegerile parlamentare. Democrații, din punct de vedere electoral, au calculat bine. Ei sensibilizează atenția cetățenilor asupra a două dintre cele mai profitabile teme politice. Consultarea populară le va aduce democraților, probabil, un spor de audiență. Referendumul ar putea să aibă câștig de cauză. Mai greu va fi de implementat prevederile lui. În viitorul Parlament va fi nevoie de o majoritate constituțională pentru a vota schimbarea, ceea ce este puțin probabil. Va ridica semne de întrebare în UE și introducerea mandatului imperativ în locul celui reprezentativ”, spune acesta în emisiunea „Cronica lui Bogatu”, de la Prime TV.

Analistul s-a referit și rezultatele sondajului de opinie realizat de IMAS, care arată că patru partide ar accede în Parlament: „Pe primul loc e încă PSRM cu 27 la sută, în scădere față de anul 2016. Pe locul doi urcă PD cu circa 16 la sută dintre alegători, în creştere cu cinci puncte procentuale faţă de luna iunie a acestui an. Pierd teren PPDA și PAS care întrunesc 7 și, respectiv, 6 la sută. Prăbușirea celor două partide de opoziție se vede cu ochiul liber, iar conduita lamentabilă a Maiei Sandu trage partidul în jos. Anticipam încă înainte de alegerile din Chișinău că refuzul ei de a candida la funcția de primar și incapacitatea acesteia de a rezista în fața șantajului lui Năstase îi vor juca festa”.

De asemenea, Bogatu a abordat în emisiunea sa și subiectul Fundației „Open Dialog”. „A fost prezentat un raport secret privind finanțarea Fundației „Open Dialog” printr-o schemă de bani cunoscută drept „Laundromat”, elaborată și aplicată de penalul Platon. Banii spălați din Rusia erau destinați și pentru această pretinsă organizație nonguvernamentală. Pe acest fundal, Andrei Năstase și Maia Sandu amintesc de struțul care își îngroapă capul în pământ. Refuzul lor de a se prezenta în fața Comisiei parlamentare care anchetează abuzurile și imixtiunile Fundației „Open Dialog” nu este demn de niște politicieni serioși. Maia și Andrei se comportă ca niște copii care în situații neplăcute închid ochii, crezând că astfel nu-i vede nimeni. Și mint de îngheață apele”, crede acesta.

Analistul mai crede că Năstase și în special Maia Sandu ar trebui să-și pună cenușă în cap în legătură această fundație dubioasă. „La început, liderul PAS spunea că n-a beneficiat de nicio finanțare din partea Ludmile Kozlovska, ca astăzi, strânsă la zid, să recunoască totuși că a luat bani de la „Open Dialog”. Spre deosebire de alți politicieni din Europa nu are curajul să-și pună cenușă în cap. Acum câtva timp liderul PAS se arăta chiar nerăbdătoare să compară în fața Comisiei de anchetă, etalând mult patos și energie debordantă. Și după cum ne-a obișnuit deja, Maia Sandu a mințit din nou pentru a nu știu câta oară. Mai țineți minte cum nega un timp că a fost membru PLDM? Viitorul altfel, promis de Maia Sandu, e deja prezent și pare dezamăgitor, pentru că este construit pe ipocrizie și prefăcătorie. Halal clasă politică nouă”, este de părere Bogatu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md