„Ca urmare a finalizării raportului de expertiză fiscală şi contabilă dispusă în cauză, la data de 19 august 2015, inculpatului Ponta Victor-Viorel i s-a înmânat un exemplar al expertizei şi i s-a comunicat faptul că s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui apartament aflat în proprietatea inculpatului, în vederea recuperării prejudiciului. Potrivit raportului de expertiză, prejudiciul produs ca urmare a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală reţinută în sarcina inculpatului Ponta Victor-Viorel se ridică la suma de 51.321,80 lei”, arată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un comunicat de presă.

DNA a precizat că prejudiciul stabilit constă în obligaţiile fiscale de la care s-ar fi sustras SCA „Şova şi Asociaţii”, reprezentată de Şova Dan-Coman, cu ajutorul lui Victor Ponta, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.

„În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională pentru SCA „Şova şi Asociaţii”. Practic, plăţile făcute de SCA „Şova şi Asociaţii” către Ponta Victor Viorel, în cuantum de 181.439,98 lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, fapt ce a condus la diminuarea nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA „Şova şi Asociaţii” şi, în consecinţă, la plata către stat a unui impozit diminuat cu de 51.321,80 lei, diferenţă ce reprezintă prejudiciul menţionat. Precizăm că, în respectiva cauză, Ponta Victor Viorel este cercetat pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor, iar Şova Dan-Coman este cercetat pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani”, se mai arată în comunicatul DNA. 

Premierul României, Victor Ponta, s-a prezentat astăzi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Acesta a făcut cunoştinţă cu rezultatul expertizei din dosarul „Turceni-Rovinari” al senatorului PSD Dan Şova, pentru care Ponta este urmărit penal. 

Amintim că, la începutul lunii iulie, Victor Ponta a fost pus sub învinuire în dosarul în care este urmărit penal, alături de Dan Şova. Premierul este cercetat penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul de corupţie de la companiile energetice „Turceni şi Rovinari” privind încheierea unor contracte de asistenţă juridică.