Republica Moldova este recomandată ca o destinaţie accesibilă ce ar trebui vizitată, în luna septembrie, atunci când începe sezonul turismului viticol.

„Cu un buget de 400-500 de euro, se pot vizita cele mai cunoscute vinării şi crame şi degusta vinuri moldoveneşti de toată isprava”, afirmă autorul articolului. Pentru turiştii din România, el a realizat un top al cramelor şi vinurilor care nu ar trebui ratate pe durata excursiilor, cerând opinia oenologului Sergiu Găluşcă, preşedintele Şcolii Vinului din Moldova.

1. Mileştii Mici

Acest combinat de vinuri de calitate (de stat) este deţinătorul recordului Guiness pentru cea mai mare colecţie de vinuri din lume, dar din cauza infrastructurii învechite şi a managementului defectuos nu oferă servicii la nivel foarte ridicat. Colecţia de vinuri este însă impresionantă.

1.1. Combinatul de vinuri Cricova

Combinatul de vinuri Cricova este, practic, destinaţia tuturor oficialilor care vizitează Republica Moldova, unde s-a investit foarte mult. Este un palat prezidenţial sub pământ, iar vinurile spumante produse prin metoda clasică sunt printre cele mai bune din lume, dacă luăm în calcul raportul preţ/calitate.

Ambele vinării, Mileştii Mici şi Cricova, merită vizitate, dar ele seamănă în multe privinţe, de aceea turistul ar trebuie să-şi aleagă doar una din ele.

2. Chateau Vartely

Aici impresionează bucătăria şi vinurile din categoria winemaker’s expert şi Taraboste.

3. Vinăria Asconi

Aici s-a creat de curând un spaţiu de sat tradiţional, unde au fost angajaţi oameni simpli din sat care pregătesc mâncare „ca la bunica”. Se crează astfel o atmosferă de sărbătoare în familie. Carnea afumată tradiţional şi colacii proaspăt scoşi din cuptor sunt senzaţionali.


4. Purcari

Este legenda vinurilor din Moldova şi merită vizitată vinăria care se află la 120 de km sud-est de Chişinău. Este recomandată degustarea unui veritabil cupaj Cabernet Sauvignon+ Rara Neagră+Saperavi (un soi de origine georgiană)= Negru de Purcari. 

5. Vinăria Poiana

Aceasta este o cramă mică, amplasată pe drumul naţional E581, la 32 kilometri de Chişinău. Locul este foarte frumos, impresionează frumuseţea codrilor şi oglinda lacurilor, dar şi ospitalitatea oamenilor.

5.1 Vinăria Mimi

Castelul boierului Constantin Mimi, moşier şi intelectual din secolul 19, fost şi guvernator al Băncii Naţionale a României Mari, va fi în curând redeschis publicului larg.

Totodată, în articol sunt prezentate 10 vinuri pe care trebuie să le deguşti dacă vizitezi Moldova:

 
1. Negru de Purcari 2009;
2. Taraboste Cabernet Sauvignon 2012;
3. Asconi Sauvignon Blanc 2014;
4. Fetească Regală 2014 Chateau Vartely;
5. Gitana Lupi 2011;
6. Chardonnay 2014 Crescendo;
7. Equinox 5 Elemente 2009;
8. Cabernet Sauvignon 2010 Vinăria Nobilă;
9. Ulmu Merlot 2012 Vinăria Poiana;
10. Etcetera Sauvignon Blanc 2014.