La Comrat, a fost sărbătorită a 25-a aniversare a ”Republicii Găgăuzia”

Găgăuzii au sărbătorit astăzi 25 de ani de la proclamarea ”Republicii Găgăuze”. În 1990, îngrijorați de o eventuală reunire a Moldovei cu România, raioanele Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga au proclamat RSS Găgăuzia în cadrul URSS. Autoritățile de la Chișinău au declarat hotărârea neconstituțională și astfel a început un șir de tensiuni separatiste care au fost aplanate abia în 1995, când Parlamentul Moldovei a recunoscut autonomia teritorială a găgăuzilor.

Chiar dacă republica nu a fost recunoscută oficial niciodată, iar UTA Găgăuzia are altă ”zi de naștere”, data de 19 august este sărbătorită la Comrat în fiecare an. Cu această ocazie, o plăcă memorială a fost inaugurată în centrul orașului. Astăzi, la eveniment a fost prezent, în mod neobișnuit, și premierul Valeriu Streleț.

”În pofida tensiunilor enorme care existau în societate în acea perioadă, eforturile depuse pentru a soluţiona situația creată în jurul Găgăuziei și-au atins rezultatul. Cred că nu voi exagera, spunând că elaborarea și adoptarea Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, care a stat la baza Autonomiei găgăuze, a devenit un fel de test al maturității Republicii Moldova pentru implementarea și respectarea principiilor și standardelor democratice”, a declarat șeful guvernului.

Streleț și-a exprimat speranța că autoritățile de la Chișinău și de la Comrat vor colabora mai bine și mai eficient. În acest sens, el a vorbit despre formarea unui grup de lucru care va elabora un program special de dezvoltare al Găgăuziei și a unui grup parlamentar pentru cooperarea cu Adunarea Populară de la Comrat.

El a mai adăugat că găgăuzii pot și trebuie să se implice mai mult în programele de modernizare și integrare europeană a țării, ceea ce le-ar oferi și acces la mai multe resurse de dezvoltare.

De la Chișinău, găgăuzii au fost felicitați și de liderul socialist Igor Dodon, care le-a mulțumit pentru contribuția la menținerea statalității moldovenești și lupta împotriva ”românizării” țării.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.