Deocamdată „tot normal”. În ce condiții ar putea fi suspendat regimul fără vize cu UE al moldovenilor?

16268658

Comisarul UE, Johannes Hahn spune că problema suspendării regimului de circulație fără vize al cetățenilor cu pașaport moldovenesc nu este o chestiune discutată în prezent. Totuși, faptul că Moldova oferă cetățenie contra-cost, iar asta implică și dreptul la călătorie fără vize este un aspect ce „stârnește îngrijorări”. Declarațiile au fost făcute în cadrului unui interviu pentru Europa Liberă. 

„Nu e o chestiune discutată în prezent. Moldova promovează în mod activ cetățenia moldovenească, de exemplu în regiunea Golfului, din motive economice. Dar nu avem dovezi care să ne permită să vedem cine obține cetățenia Republicii Moldova, nu suntem la curent cu nume sau cine primește cetățenie moldovenească care dă dreptul la călătorie în Europa fără viză, deci este cu siguranță un alt domeniu sau element în care avem unele preocupări și dorim să obținem mai multe informații, mai multe dovezi, mai multă transparență, deoarece, în general, suntem foarte îngrijorați de anumite măsuri prin care unele companii oferă cetățenie din motive economice sau financiare”, a menționat Johannes Hahn.

Comisarul European spune că totul depinde  de statele membre.

„Există în toate acordurile noastre o așa-numită clauză de suspendare dacă există anumite evoluții care contravin spiritului liberalizării vizelor. Dar, din nou, în prezent nimic nu este prevăzut sau discutat în acest sens”, a dat asigurări acesta.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente