‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Agrobiznes a aflat care sunt cele mai profitabile culturi pe care vor miza...

FOTO. Agrobiznes a aflat care sunt cele mai profitabile culturi pe care vor miza producătorii în 2019

‹ adv ›
‹ adv ›

Anul 2018 a pus la încercare producătorii agricoli din țară. Chiar dacă recolta înregistrată a fost promițătoare pentru culturile de câmp, prețul oferit pe piață este mic. Totodată, producătorii unor astfel de culturi, cum ar fi sfecla de zahăr, au înregistrat pierderi din cauza impurităților. Agrobiznes a aflat pentru ce culturi vor opta fermierii în anul agricol următor și care, în viziunea acestora, rămân a fi cele mai profitabile și și-au demonstrat rentabilitatea de-a lungul anilor.

Mihai Bostan, conducătorul întreprinderii AgroElit din satul Târnova, raionul Dondușeni spune că, pierderile înregistrate în acest an de producători ar trebui să-i stimuleze să adopte noi tehnologii și practici, ce permit o eficiență economică înaltă.

„Anul curent a fost unul greu pentru noi, producătorii. Ne-am descurcat doar datorită recoltelor înalte, care au redus costul de producție. Trebuie să fim mai tehnologizați, mai eficienți, să producem mai mult pentru a putea concura cu femierii din alte țări, care au alte politici și un mediu de business diferit. Este necesar să găsim elementele și instrumentele care pot face businessul agricol mai profitabil. Nu cred că, situația din anul curent ne obligă să facem schimbări radicale în întreprindere. Bineînțeles, analizăm factorii de mediu în raport cu culturile pe care le semănăm, dar totuși, cele mai relevante rezultate sunt mediile înregistrate în ultimii 3-5 ani, ce permit adoptarea unor practici corecte. Pentru că fiecare an este diferit, trebuie armonios, nu radical să luăm decizii. Secretele unei recolte bogate sunt corelarea cât mai calitativă a tuturor factorilor de vegetație – apă, îngrășăminte, genetică, densitate”.

Ion Barancean, producător din raionul Leova, va rămâne fidel culturilor de câmp, chiar dacă prețurile pentru acestea au fost mici. Acesta susține că, creșterea altor culturi, cum ar fi cele legumicole este imposibilă din cauza insuficienței brațelor de muncă în acest sector.

„Am rămas dezamăgit de prețurile din acest an. Inițial, prețul semințelor de floarea soarelui era cât de cât bun, acum acesta este foarte mic, de 4,80 – 5 lei/kilogram, iar porumbul 1,80 – 2 lei/kilogram. În anul viitor, am optat pentru mazăre, grâu de toamnă, porumb, floarea soarelui. Cea mai mare suprafață va fi semănată cu porumb. Chiar dacă prețul boabelor este mic, recolta este destul de înaltă, de aceea și intenționez să însămânțez cea mai mare suprafață cu porumb. Este o cultură ce oferă profit înalt și o recoltă de 10-12 tone/hectar. Din cauza lipsei brațelor de muncă optez doar pentru culturile de câmp”.

Gheorghe Panfil, producător din raionul Dondușeni, seamănă anual circa 1000 de hectare cu culturi de câmp și spune că, trebuie să respecte asolamentul și nu poate întreprinde măsuri radicale. De altfel, situația creată în acest an, este caracteristică nu doar pentru țara noastră.

„Însămânțăm în fiecare an circa 1000 de hectare cu culturi de câmp. În anul 2019 cea mai mare suprafață este destinată pentru soia – 250 de hectare și porumb 200 de hectare. Cea mai mică suprafață va fi semănată cu sfeclă de zahăr. Această cultură devine, din an în an, tot mai problematică și nu aduce profit. Nu putem radical schimba culturile, deoarece trebuie să respectăm, în primul rând, asolamentul. Prețurile au fost foarte mici la toate culturile, nu doar pentru porumb sau floarea soarelui. Destul de ieftină a fost și rapița, soia, mazărea verde, orzul, adică practic tot ceea ce am semănat. Cumpărători sunt, prețul este foarte mic. Dar, am observat că situația aceasta se atestă în toate țările din Bazinul Mării Negre, rămâne doar să ne conformăm și să producem mai mult pentru a înregistra profit”.

În mare parte, producătorii contactați de Agrobiznes, au spus că în anul viitor vor miza pe cultura porumbului. Aceștia au menționat că, porumbul oferă recolte înalte, de calitate și se dezvoltă bine practic în fiecare an, indiferent de condițiile climaterice. În urma problemelor cu care s-au confruntat la sfecla pentru zahăr (procentul înalt de impurități și prețul redus înregistrat în ultimii ani), tot mai puțini producători vor risca în anul 2019 să cultive această cultură.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii