/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

În Chișinău vor apărea arbori solari. Oamenii își vor putea încărca telefoanele mobile la tulpinele acestor copaci

missing
17 noiembrie 2018, ora 14:04

Inițiativa aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și va fi realizată în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău. Primii arbori solari vor fi instalați în Chișinău cu sprijinul financiar al PNUD.

Arborii vor fi instalați într-un spațiu deschis cu o suprafață de cel puțin 200 metri pătrați. Instalația solară trebuie să fie amplasată pe o suprafață solidă și necesită un perimetru de instalare de cel puțin 4 metri pătrați. De asemenea, locurile unde vor fi instalați arborii trebuie să fie publice, accesibile și aflat în apropiere de un flux mare de oameni care să beneficieze de oportunitățile oferite de instalația solară. De asemenea, zonele vor fi însorite, cu acces la lumina solară pe parcursul întregii zile. Se recomandă ca locul propus să fie îndepărtat de clădiri înalte care pot restricționa accesul la lumină.

Arborele inteligent va fi dotat cu terminale USB şi prize pentru încărcarea gratuită a telefoanelor mobile, tabletelor, laptop-urilor şi bicicletelor electrice. Pe timp de noapte, el va ilumina împrejurimile. Arborii solari pot genera zilnic 800 kW energie electrică din surse regenerabile. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kg de CO2.

Instalarea arborilor solari este un proiect regional al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare care cuprinde capitalele Serbiei, Tadjikistan, Georgiei și Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram