Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ O nouă funcție pentru…

DOC O nouă funcție pentru procurora „vedetă” de la Strășeni

Elena Neaga, procurora care a ajuns în atenția opiniei publice în februarie 2014, după ce și-a etalat luxul casei în care locuiește pe o rețea de socializare, a fost transferată într-o nouă funcție, la solicitarea ei. Astfel, Elena Neaga a cerut să fie transferată din funcția de procuror în Secția politici, reforme și management al proiectelor din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale în funcția de procuror în Secția avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale. 

În acest sens, Neaga a depus o cerere la Aparatul Consiliului Superior al Procurorilor.

Consiliul a constatat că la 11 octombrie 2018 a fost anunțat concurs pentru suplinirea funcției vacante de procuror în Secția avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale. Doar că, până la termenul limită de depunere a cererilor, la funcția anunțată nu a aplicat nici un candidat. Astfel, pe 1 noiembrie 2018, CSP a declarat încheiat, prin nerealizare, concursul anunțat.

„În aceste condiții, soluționarea cererii doamnei Elena Neaga, privind transferul în funcția indicată se circumscrie, de drept. Consiliul constată că procurorul Elena Neaga a optat pentru acest transfer după ce concursul anunțat a fost declarat ca fiind încheiat prin nerealizare. Astfel, raportând prevederile cadrului normativ relevant la circumstanțele individuale ce rezultă din prezenta cerere de transfer, Consiliul Superior al Procurorilor constată că pentru procurorul Elena Neaga transferul solicitat nu reprezintă numire într-o funcţie superioară celei deținute anterior, fiind o mobilitate funcțională bazată pe propria convingere a titularului. În egală măsură, s-a stabilit că acest transfer nu constituie o promovare, nu este creator de drepturi ierarhice, dat fiind faptul că nu vizează suplinirea unei funcții de conducere. Cu titlu de informație complementară, Consiliul Superior al Procurorilor consemnează că experiența profesională a procurorului Elena Neaga vizează o activitate de aproximativ 18 ani în Procuratură, iar în cadrul subdiviziunilor Procuraturii Generale – 3 ani și 2 luni”.

În ședința Consiliului Superior al Procurorilor procurorul Elena Neaga a susținut cererea depusă și a solicitat să fie acceptat acest transfer, argumentându-și poziția prin estimările profesionale personale vizând cariera sa. Având în vedere argumentele expuse, Consiliul Superior al Procurorilor a stabilit că nu au fost stabilite condiții de incompatibilitate, „motiv pentru care este posibilă acceptarea transferului doamnei Elena Neaga în funcția de procuror în Secția avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale, fără a ţine cont de procedura de evaluare şi înscriere în registrul candidaţilor”, a dispus CSP.

Elena Neaga a ajuns în atenția opiniei publice la începutul anului 2014, când Jur­nal TV a des­co­pe­rit luxul în care locu­iește procurora, după ce aceasta și-a pos­tat pe con­tul său de pe o rețea de soci­a­li­zare mai multe foto­gra­fii din imo­bi­lul său de lux din cen­trul oră­șe­lu­lui Stră­șeni.

La 4 martie 2014, Elena Neaga a fost demisă din funcția de procuror- adjunct în cadrul Procuraturii sectorului Buiucani și transferată la Procuratura în Transporturi.  Pe 1 august 2016, odată cu reforma Procuraturii, aceasta a fost numită procuror în Secția politici, reforme și management al proiectelor din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale.

 

La 1 februarie curent, prin hotărârea CSP Elena Neaga a fost numit membră a Comisiei permanente pentru instruire, în componența căreia intră alte șase persoane.