Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Numărul declarațiilor cu privire la…

Numărul declarațiilor cu privire la declararea voluntară a bunurilor depuse la Serviciul Fiscal, secret pentru presă

Serviciul Fiscal de Stat refuză să ofere informația privind numărul declarațiilor prealabile cu privire la declararea voluntară depuse până la 1 noiembrie, invocând art. 16, alin (9) din Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, care prevede că „informațiile aferente executării prezentei legi se vor prezenta doar la solicitarea Autorității Naționale de Integritate, a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și a subiectului declarării voluntare”. 

Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, în vigoare începând cu 17 august 2018, prevede că subiecții declarării voluntare (cu excepția celor care declară mijloace băneşti) urmau să prezinte la Serviciul Fiscal de Stat o declarație prealabilă până la 1 noiembrie 2018, inclusiv. 

Totodată, la 8 noiembrie, curent, Parlamentul a votat în ambele lecturi un proiect de modificare a Legii, care prevede că:

  • nu pot fi subiecți ai declarării voluntare a bunurilor persoanele care au fost sau sunt subiecți ai declarării averii și intereselor personale conform prevederilor Legii nr. 133 privind declararea averii și a intereselor personale, precum și membrii familiei (soțul/soția, copilul minor, inclusiv cel adoptiv sau persoana aflată la întreținerea subiectului declarării) și concubina/concubinul acestora.
  • taxa către bugetul de stat din suma mijloacelor băneşti declarate voluntar va crește de la 3% la 6%.

Ce se va întâmpla cu declarațiile prealabile depuse anterior modificărilor legii?

Contactat de Ziarul de Gardă, democratul Sergiu Sîrbu a declarat că legea a fost modificată în urma consultării cu partenerii de dezvoltare, inclusiv Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Cât privește subiecții declarării averii și intereselor personale, deputatul a precizat că cererile prealabile ale acestora nu vor fi validate.

 „Până la 1 noiembrie se depuneau doar declarații prealabile, iar confirmarea avea să aibă loc abia în februarie. Dată fiind această modificare, aceste declarații nu vor fi confirmate, iar persoanele respective vor merge pe procedura generală de control. Eu nici nu știu dacă sunt în general așa cereri. Eu interpretez că dacă au fost totuși astfel de declarații, acestea vor fi închise”, a adăugat Sergiu Sîrbu, deputat, fracțiunea PDM.

Câte declarații prealabile au fost depuse până la 1 noiembrie? Informație neaccesibilă pentru mass-media

Ziarul de Gardă a solicitat Serviciului Fiscal de Stat (SFS) informația privind numărul de cereri depuse până la 1 noiembrie 2018. Deși nu am solicitat date cu caracter personal, ci doar numărul declarațiilor prealabile depuse, SFS nu ne-a oferit informația solicitată, invocând art. 16, alin (9) din Lege, care prevede că „prin derogare de la prevederile art. 131 din Codul fiscal, informațiile aferente executării prezentei legi se vor prezenta doar la solicitarea Autorității Naționale de Integritate, a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și a subiectului declarării voluntare”.

Referitor la acest subiect autoritățile au declarat anterior că această prevedere a fost inclusă în lege pe motiv că „mulți dintre cei care vor beneficia de legea respectivă, ar dori să li se păstreze datele cu caracter personal, secretul tranzacției”. 

„Nimeni nu poate legaliza până nu avem regulamentele aprobate”

Secretarul General de Stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, a declarat anterior pentru Ziarul de Gardă că procesul de legalizare va începe atunci când vor fi aprobate regulamentele aferente legii.

„Există Legea nr. 180 care prevede mai multe tipuri de active care pot fi legalizate: mijloace bănești, cote părți de participare,  imobile, automobile, sunt diferite tipuri de active. Pentru fiecare tipuri de active sunt necesare regulamente diferite, elaborate de instituții diferite, în funcție de ce regulator este pentru activele respective și acolo e scris concret cum va avea loc legalizarea, care sunt procedurile, cine verifică, etc. Până la urmă cel mai important regulament, cel ce ține de mijloace financiare, este regulamentul care urmează să fie elaborat de Banca Națională a Moldovei (BNM). De facto, încă nimeni nu poate legaliza până când nu avem cadrul normativ secundar aprobat”, a declarat Ion Chicu.

Art. 17 din Lege prevede la alineatul (2) litera c, că autoritățile participante la procesul de declarare voluntară a bunurilor şi de stimulare fiscală vor aproba actele normative necesare pentru aplicarea prezentei legi și vor crea condiţiile necesare pentru realizarea procesului de declarare voluntară a bunurilor, în termen de o lună.

Subiecții declarării voluntare care declară mijloace băneşti urmează să depună declarațiile prealabile până pe data de 10 decembrie 2018.  Până atunci, BNM ar urma să aprobe un Regulament în acest sens. Am solicitat Băncii Naționale informația privind etapa la care se află elaborarea regulamentului, însă, nu am obținut un răspuns, deocamdată.

 

Foto: monitoruldevrancea.ro