Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Vineri, 16 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

Concluziile raportului privind ancheta „Open Dialog”, elaborat de comisia parlamentară

Potrivit raportului realizat de comisia parlamentară, interesul fundației pentru R. Moldova a apărut în 2016, imediat după arestarea și extrădarea din Ucraina în R. Moldova a lui Veaceslav Platon. Astfel, comisia precizează că fundația și Kozlowska au lobat intens și promovat interesele lui Platon și a persoanelor afiliate acestuia. În raport se mai scrie că activitatea fundației a provocat critici din partea partenerilor internaționali la adresa R. Moldova.

Pavel Filip, despre compania cuscrului său: „Cota de piață a companiei nu depășește 20%”

Compania Monicol specializată în exportul de fructe uscate și miez de nucă, deținută de Dumitru Vicol, cuscrul premierului Pavel Filip, ar deține o cotă de 20% din piața exportului de nuci, susține șeful Guvernului.

Sentinţe: Inculpat pentru corupţie într-un dosar de rezonanţă, deci condamnat

În ultimii ani, doar unul din 10 inculpaţi judecaţi pentru corupţie a reuşit să-şi demonstreze nevinovăţia în cadrul unui proces de judecată. În dosarele penale de rezonanţă deschise pe fapte de corupţie, numărul persoanelor care au reuşit să obţină statut de „achitat” este şi mai mic, în majoritatea cazurilor, funcţionarii sus-puşi fiind condamnaţi, deşi adesea la pedepse simbolice, non-privative de libertate.

Ședință închisă la Parlament. Ce informații au fost făcute publice despre Fundația „Open Dialog”

Raportul a fost repartizat deputaților la începutul ședinței. Andrian Candu i-a informat pe deputați că aceștia nu au voie să înregistreze în nici un fel documentul, or, în caz contrar, aceștia vor răspunde penal.

Cum comentează PAS concluziile raportului privind Fundația „Open Dialog”

După ce în plenul Parlamentului au fost făcute publice concluziile comisiei de anchetă cu privire la cazul „Open Dialog”, Partidul Acțiune și Solidaritate a venit cu o reacție publică în care se menționează că PAS nu are nici o conexiune cu Ludmila Kozlowska și fundația „Open Dialog” și nici nu a fost finanțată de această fundație.

Un nou sondaj, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională. Cine va intra în următorul Parlament?

La doar o zi după ce IMAS a prezentat un sondaj care arată că cetățenii R. Moldova apreciază cel mai mult activitatea președintelui Igor Dodon, a premierul Pavel Filip, a comunistului Vladimir Voronin, a primarului de Orhei Ilan Șor, Institutul Republican Internațional (IRI) a făcut public un alt sondaj, care arată că cetățenii au cea mai mare încredere în Igor Dodon, Andrei Năstase, Maia Sandu și Pavel Filip.

Numărul declarațiilor cu privire la declararea voluntară a bunurilor depuse la Serviciul Fiscal, secret pentru presă

Serviciul Fiscal de Stat refuză să ofere informația privind numărul declarațiilor prealabile cu privire la declararea voluntară depuse până la 1 noiembrie, invocând art. 16, alin (9) din Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, care prevede că „informațiile aferente executării prezentei legi se vor prezenta doar la solicitarea Autorității Naționale de Integritate, a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și a subiectului declarării voluntare”.

Jizdan, despre carabinierul care a împiedicat jurnaliștii ZdG și REL să filmeze la Adunarea PDM

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova că angajatul Trupelor de Carabinieri care a împiedicat jurnaliștii de la Ziarul de Gardă și Radio Europa Liberă să filmeze la adunarea Partidului Democrat din 21 octombrie va fi sancționat.

Studiu: Primarii afiliați guvernării au șanse mai mari să obțină finanțare pentru proiecte de investiții

Indiferent de partidul de guvernământ din perioada anilor 2009-2017, primarii afiliați acestuia au avut șanse mai mari să primească fonduri din bugetul de stat pe diferite proiecte de investiții, decât cei din opoziție și cei independenți. Potrivit unei analize realizate de Expert-Grup, în acest mod partidul sau coaliția de guvernământ, utilizează resursele bugetului public pentru a-și favoriza primarii afiliați, în scopul păstrării suportului acestora și respectiv al cetățenilor în alegerile parlamentare următoare.

Alegeri sub camere video

Un editorial de Aneta Grosu

În ziua în care Comisia Electorală Centrală agrea caracteristicile tehnice ale sistemului de înregistrare video care urmează să fie implementat în secţiile de votare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Parlamentul European aproba o nouă rezoluţie critică la adresa R. Moldova.

Dodon de doi ani. Ce ne-a arătat?

Un editorial de Alina Radu

La 9 noiembrie, la ora 15.54, Preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, enunţa pe pagina sa de Facebook, cu multă emfază, că se află tocmai la Londra, în Marea Britanie, unde a fost parte la un eveniment internaţional: „Am participat la „masa rotundă”, care a fost organizată de Institutul Regal pentru Afaceri Internaţionale din Marea Britanie, cunoscut mai mult ca „Chatham House”.