Guvernul „plagiază” inițiativele deputaților și le dă drept proprii, iar majoritatea parlamentară le aprobă. Creangă: Recunosc, dar ce să fac?!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Trei proiecte de legi cu privire la modificarea și completarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător au fost examinate în cadrul ședinței plenare de astăzi a Parlamentului. Două dintre acestea au fost înaintate de un grup de deputați, unul al socialiștilor și altul al comuniștilor, iar cel de-al treilea înaintat de Guvern. Deși proiectul Guvernului a fost înaintat ultimul, majoritatea parlamentară a susținut toate cele trei proiecte, însă luând ca bază proiectul Executivului.

Proiectul de lege al deputaților PSRM datează din 13 februarie 2018, fiind semnat de deputații Grigore Novac, Vladimir Golovatiuc, Oleg Lipskii, Radu Mudreac, Oleg Savva, Corneliu Furculiță și Zinaida Greceanîi.

Proiectul PCRM, semnat de deputații Vladimir Voronin, Elena Bodnarenco, Oleg Reidman și Maria Postoico, datează din 5 octombrie curent.

Ultimul a fost înregistrat proiectul Guvernului, responsabil – Ministerul Economiei și Infrastructuri. Acesta datează din 9 noiembrie curent.

Inițial, de la tribuna Parlamentul a fost prezentat proiectul de lege înaintat de Guvern. Ulterior, după prezentarea de către socialistul Grigore Novac, președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Ștefan Creangă, a menționat că se propune „aprobarea în prima lectură a proiectului, cu comasarea ulterioară a acestuia cu cel al Guvernului, având ca bază proiectul Guvernului”. La fel s-a întâmplat și după prezentarea de către comunista Elena Bodnarenco a proiectului înaintat de comuniști.

Ștefan Creangă a motivat decizia prin simplul fapt că proiectele deputaților nu au avizul Guvernului, în timp ce, cel al Guvernului – are. Socialistul Vlad Bătrîncea a acuzat că astfel Guvernul lasă deputații fără dreptul de „inițiativă legislativă”.

„Măcar recunoașteți că plagiați lucrurile bune de la socialiști”, l-a îndemnat socialistul Grigore Novac pe președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

„Recunosc, dar ce să fac?!”, a răspuns râzând Ștefan Creangă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...