12:55:54 18.04.2024
Stiri

Raportul privind activitatea Fundației „Open Dialog” va fi trimis PG, SIS, dar și FBI sau CIA: „Sunt informații care vizează securitatea mai multor țări”

Politică 16.11.2018 16:20 Vizualizări1495 Autor: Ziarul National
Raportul privind activitatea Fundației „Open Dialog” va fi trimis PG, SIS, dar și FBI sau CIA: „Sunt informații care vizează securitatea mai multor țări”


Raportul prezentat astăzi în Parlament de Comisia de anchetă pentru „elucidarea circumstanţelor de imixtiune din partea Fundaţiei „Open Dialog” (FOD) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale R. Moldova și a finanțării unor partide politice” va fi expediat Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate, dar și Serviciului pentru prevenirea și spălarea banilor.

Potrivit președintelui Parlamentului, Andrian Candu, organele abilitate urmează să investigheze mai departe implicarea FOD, care ar fi finanțată din tranzacţii cu Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, livrare de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale, plăţi din zone off-shore cu traseu şi provenienţă dubioasă, schema de spălare de bani „Laundromat”, în trebuirile interne ale R. Moldova.

De asemenea, raportul va fi trimis instituțiilor internaționale, dar și organelor de drept din Țările Baltice, Ucraina, Polonia sau SUA.

„De luni, voi da indicaţii ca acest raport să fie tradus în limba engleză şi să fie expediat Uniunii Europene, Consiliul Europei, OSCE, NATO şi câteva state care sunt menţionate în raport: Polonia, Ucraina, România, Ţările Baltice, SUA. Raportul va trimis și la agenții precum FBI sau CIA, deoarece sunt informații care vizează securitatea acestei țări. Toate instituțiile să arunce o privire în acest raport și să facă investigații dacă vor crede de cuviință”, a precizat Candu.

Acesta a mai adăugat că va face demersurile necesare ca raportul să fie făcut public în întregime. „Partea secretă a raportului se referă la companiile implicate în finanțarea FOD, conturi bancare, sumele transferate din schemele de spălare de bani. Toate aceste date sunt investigate în mai multe state. Cei care au furnizat aceste date ne-au rugat să nu fie făcută publică aceste informație, deoarece ele servesc ca probe în dosarele penale deschise în acele țări”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md