11:58:14 29.03.2024
Stiri

DOC // Raportul INTEGRAL al Comisiei „Open Dialog”, prezentat astăzi în Parlament: Ce scrie în paginile SECRETE

Politică 16.11.2018 15:25 Vizualizări2758 Autor: Ziarul National
DOC // Raportul INTEGRAL al Comisiei „Open Dialog”, prezentat astăzi în Parlament: Ce scrie în paginile SECRETE


Fundația „Open Dialog” a Ludmilei Kozlowska, cea care organiza evenimente în UE cu participarea politicienilor moldoveni, ar fi fost finanțată din tranzacții cu Ministerul Apărării al Federației Ruse, din livrările de armament către regiunile secesioniste din Ucraina, din „Laundromatul” moldovenesc și cel azer, dar și din frauda bancară a R. Moldova.

Datele se conțin în raportul Comisiei parlamentare de anchetă pentru „elucidarea circumstanţelor de imixtiune din partea Fundaţiei „Open Dialog” şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale R. Moldova și a finanțării unor partide politice”, prezentat astăzi în Parlament, care face referire la o investigație a organelor de drept din Polonia, Estonia și Letonia.

CITIȚI și VIDEO // Discuții APRINSE în Parlament după prezentarea Raportului privind Fundația „Open Dialog”: „Prestează servicii de lobby pe alocuri cui nu trebuie”

În raport de arată că Ludmila Kozlowska, născută în Crimeea, a obținut cetățenia Federației Ruse în anul 2014, după anexarea ilegală a peninsulei de către Moscova. Din Crimeea, acolo unde fratele ei Piotr Kozlowsky deține afaceri, inclusiv uzina „Maiak” care conlucrează cu întreprinderi militare rusești și se află în lista neagră a UE, fundația acesteia ar fi primit circa 1,5 milioane de euro în ultimii ani.

Cea mai mare parte a banilor ajungeau pe conturile Fundației „Open Dialog” prin intermediul unei alte firme, „Silk Road”, a soțului Ludmilei Kozlowska, Bartosz Kramek, și ar avea proveniență dubioasă, inclusiv din firme afiliate lui Veaceslav Platon.

Atenția acestei fundații pentru R. Moldova a apărut la finele anului 2016, după reținerea lui Platon în Ucraina și extrădarea lui în R. Moldova. După un raport al acestei fundații la acest subiect, Kozlowska a organizat o vizită în Parlamentul European pentru Natalia Morari, avocații lui Platon Eduard Rudenco și Ana Ursachi, dar și pentru Alexandru Machedon și Alexei Tulbure, care l-au prezentat eurodeputaților pe Platon drept „o persoană persecutată politic”.

Ulterior, Kozlowska a organizat mai multe evenimente la Bruxelles, achitând biletele de avion pentru politicieni precum Maia Sandu și Andrei Năstase. Reacția PAS cu privire la acest raport o puteți citi AICI.

Comisia consideră că această fundație acționează în interesul serviciilor secrete rusești și solicită organelor de anchetă să investigheze aceste informații.

Raportul integral, inclusiv cu paginile secrete, a fost făcut public de deschide.md.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md