Telenovela „Open Dialog”: Deputații cer Procuraturii Generale, SIS și MAI să-i cerceteze pe Maia Sandu și Andrei Năstase pentru „trădare de Patrie”

44088609550_08fdc870c3_o

Fundația „Open Dialog” a desfășurat activități de lobby pentru Veaceslav Platon, achitate din bani murdari. Tot această fundație ar fi „plătit liderii PAS și DA”. Asta este rezumatul raportului Comisiei de Anchetă conduse de către Igor Vremea, care a prezentat astăzi în Parlament raportul.

Potrivit Raportului, „Open Dialog” s-ar fi implicat în procesele politice și treburile interne ale Republicii Moldova. Totodată, deputații din majoritate au sugerat că de fapt „activitatea de lobby” a fundației ar sta la baza rezoluțiilor adoptate de Parlamentul European în care Republica Moldova este criticată dur. O țintă a raportului sunt și liderii DA și PAS, Andrei Năstase și Maia Sandu.

„De asemenea, în perioada dezbaterilor, despre schimbarea sistemului electoral din Moldova, Kozlowska și fundația sa au făcut lobby deschis în structurile europene pentru a promova poziția PPDA și PAS, partide care au beneficiat de finanțarea Open Dialog”, a menționat Igor Vremea de la tribuna Parlamentului.

Alte concluzii se referă la faptul că Fundația „Open Dialog” și Silk Road sunt înregistrare în Polonia de Ludmila Kozlowska, deținătoare a dublei cetățenii și de soțul ei Bartos Kramek. Ambele fundații sunt finanțate din tranzacții cu proveniență militară din Federația Rusă, plăți din zone offshore cu proveniență dubioasă, din Laundromatul Rusesc și azer.

„Sunt îngrozit. Nu mai contează deja acele comentarii ironice. Nu este hazlie alegoria racheta care zboară spre Bruxelles. Nouă nu este a rîde când se confirmă că politicienii au fost acceptați să fie finanțați din laundromatul rusesc. Suntem martorii unui cinism”, a menționat în una din luările de cuvânt deputatul PDM, Sergiu Sîrbu

Replica PAS

Liderii PAS au avut o intervenție pe facebook în timpul dezbaterilor din Parlament.

„E ca şi cum am investiga dacă Maia Sandu cu Angela Merkel au decis să aducă 30 000 de sirieni la Cahul sau au decis să-i distribuie câte 1000 în fiecare raion. Haideţi să nu participăm în acest proces de fabricare a unor aberaţii şi de denigrare a opoziției”

Raportul concluzionează că „se remite PG, SIS, MAI în vederea analizei și investigării minuțioase a materialelor, și întreprinderea măsurilor în conformitate cu legislația RM”. Totodată, este menționată și faptul că unele persoane să fie acuzate de „trădare de patrie”.

Documentul, a fost criticat și pus la îndoială de deputații din opoziția PL, PLDM și PCRM. Ciudat sau nu, dar fracțiunea PSRM nu a avut nici o intervenție în cadrul dezbaterilor, cu excepția unei replici scurte dată liberalilor, de către Grigore Novac.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente