17:50:35 19.04.2024
Stiri

VIDEO // Discuții APRINSE în Parlament după prezentarea Raportului privind Fundația „Open Dialog”: „Prestează servicii de lobby pe alocuri cui nu trebuie”

Politică 16.11.2018 12:17 Vizualizări2407 Autor: Ziarul National
VIDEO // Discuții APRINSE în Parlament după prezentarea Raportului privind Fundația „Open Dialog”: „Prestează servicii de lobby pe alocuri cui nu trebuie”


UPDATE // Hotărârea Parlamentului vizavi de raportul comisiei de anchetă pentru „elucidarea circumstanţelor de imixtiune din partea Fundaţiei „Open Dialog” şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale R. Moldova și a finanțării unor partide politice”, care conține recomandări pentru mai multe instituții de stat să investigheze cele stabilite în document, printre care Procuratura Generală și Comisia Electorală Centrală, a fost aprobată de majoritatea deputaților prezenți la ședința de astăzi a Legislativului.

UPDATE // Democratul Sergiu Sârbu a acuzat că, sub paravanul unor organizații pentru apărarea drepturilor omului, serviciile secrete rusești folosesc elemente „soft power” pentru sumbinarea securității R. Moldova. Acesta regretă că în această capcană au căzut lideri politici, activiști civici și jurnaliști.

UPDATE // Deși doi deputați socialiști au făcut parte din comisia de anchetă cu privire la activitatea Fundației „Open Dialog”, în care se arată că aceasta ar fi ghidată de serviciile secrete rusești în războiul hibrid dus împotriva R. Moldova, socialiștii nu au participat deloc la discuțiile care au vizat acest raport - nu i-au pus nicio întrebare lui Igor Vremea și nici nu au avut o declarație a formațiunii la final cu privire la acest subiect.

CITIȚI și PAS îndeamnă presa să NU promoveze discuțiile despre raportul Comisiei de anchetă în privința Fundației „Open Dialog”

UPDATE // Comunistul Oleg Reidman consideră că nu trebuie de acordat „atât de multă atenție acestui raport, pentru că este gol” și a anunțat că comuniștii nu vor participa la votul care vizează acest document.

UPDATE // Liberal-democratul Iurie Țap crede că în asemenea cazuri „organele de anchetă trebuie să-și facă treaba”. Deși raportul ar prezenta informații clasificate care vizează „Rusia, Platon, miliardul și altele”, Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat recent că autoritățile R. Moldova nu sunt interesate să investigheze furtul miliardului. În opinia lui Țap, interesele urmărite de actuala guvernare este altul.

UPDATE // Liberalul Ion Apostol susține că „adevărul spus pe jumătate nu e adevăr”. În opinia lui, „trebuie să spunem din ce surse sunt finanțate și alte partide”, oferind exemplul Partidului Socialiștilor și al Partidului „Șor”. Apostol a întrebat de ce atâta grabă în acest caz cu Fundația „Open Dialog”, în cazul în care avem o Rezoluție recentă a Parlamentului European critică la adresa R. Moldova: „Eu cred că este o încercare de a sustrage atenția publică de la cele mai importante probleme, inclusiv de la furtul miliardului”.

„Noi nu participăm la această clounadă”, a spus Apostol.

UPDATE // Democrata Valentina Stratan a remarcat faptul că e vorba de „un raport impresionant”, care ar viza și „lideri ai opoziției care au ieșit și au strigat luni și ani în șir: unde-i miliardul, tocmai ei fiind cu pufușor pe botișor”. Potrivit Valentinei Stratan, aceste scheme puse în aplicare de fundația Ludmilei Kozlowska seamănă „cu un război hibrid folosit împotriva securității R. Moldova”.

CITIȚI și Ce a făcut astăzi Maia Sandu, în timp ce Parlamentul examina raportul care vizează „finanțarea partidelor” din R. Moldova de către Fundația „Open Dialog”: „SUA va contribui la asigurarea unui proces electoral corect”

UPDATE // Liderul liberal-democraților, Tudor Deliu, a declarat că raportul prezintă „biografia și rudele” Ludmilei Kozlowska, apoi se trece la furtul miliardului și a întrebat ce legătură au aceste lucruri cu Maia Sandu și Andrei Năstase care au beneficiat de niște bilete la avion plătite de „Open Dialog”, dar au plecat la Bruxelles la invitația unui europarlamentar? Spicherul Andrian Candu i-a răspuns că nu este important cât costă biletul, dar de unde vin banii pentru acesta: „Banii provin din vânzarea de armament în Donbas și Lugansk”.

UPDATE // Democratul Eugen Nichiforciuc a ținut să remarce faptul că interesul Ludmilei Kozlowska pentru R. Moldova a apărut exact în momentul în care Veaceslav Platon era reținut în Ucraina, după ce R. Moldova a emis un mandat pe numele său și l-a anunțat în căutare.

UPDATE // Liberalul Lilian Carp a concluzionat că Fundația „Open Dialog” este una care se ocupă de lobby, o activitate făcută „pe lângă lege” în Europa.

„La aceste companii apelează cei care încalcă legea și vor să le fie spălată imaginea. Așa ca Platon și alte persoane din CSI. Companiile de asemenea gen nu întreabă de unde vin banii, ele prestează servicii. Pe alocuri, cui nu trebuie”, a spus Carp.

„În opinia mea, această asociație „Open Dialog” se ocupă curat de lobbyism, nu face altceva, cu toate cu lobbyismul în definiție, ceea ce este Statele Unite şi lobbyismul european este cu total diferit, de aceea el este făcut mai alături de lege sau pe lângă lege. La companiile de lobbysm apelează în mare parte cei care încalcă legea, în marea majoritate a cazurilor şi aceste companii de lobbyism încearcă să facă aceste spălări de imagine. Aşa vedem cazul lui Platon în această situație şi nu numai. Vedem că la această asociație au apelat şi alte persoane din spațiul CSI, care au încălcat legea”, a spus Carp.

Totuși, deputatul a întrebat de ce nu au fost investigați și consilierii fostului premier Iurie Leancă, care, în timp ce ocupau funcții publice, erau remunerați de o fundație din Germania.

UPDATE // Liberal-democrata Maria Ciobanu l-a întrebat pe Igor Vremea dacă are dreptul moral s-o facă pe „justițiarul”, din moment ce face parte din grupul deputaților transfugi care ar fi fost cumpărați ca să treacă la fracțiunea democraților din Parlament. Maria Ciobanu a ținut să clarifice de ce comisia nu s-a interesat și de banii Partidului Democrat „care provin din borsetkă”. Președintele Andrian Candu i-a răspuns deputatei că „nu a înțeles despre ce se discută astăzi în Parlament”.

UPDATE // Liberalul Ion Apostol a întrebat de ce atâta grabă cu acest raport, fiindcă dânsul nu a reușit să-l citească în întregime, întrucât a fost distribuit abia astăzi deputaților. El a amintit că liberalii nu au delegat membri în comisia de anchetă, pentru că nu s-a acceptat ca aceasta să cerceteze și de banii proveniți din off-shore-uri pentru „partidele lui Dodon și Șor”.

UPDATE // Igor Vremea, președintele comisiei parlamentare de anchetă care a încercat să afle în ce măsură activitatea Fundației „Open Dialog” a Ludmilei Kozlowska s-a implicat în politica internă a R. Moldova, a declarat astăzi în Parlament că acest ONG a fost finanțat din bani murdari, inclusiv proveniți din „Laundromat” și furtul miliardului prin două firme ale lui Veaceslav Platon, dar și din cei ai oligarhului kazah fugar, Muktar Ablyazov.

Potrivit lui Vremea, fundația ar fi fost ghidată de serviciile secrete rusești și urmărea înrăutățirea relațiilor cu Bruxelles-ul ale Poloniei, Ucrainei și R. Moldova, dar și spălarea imaginii unor personaje ca Veaceslav Platon.

Aaceastă fundație ar fi desfășurat o „activitate de inteligență sporită, care nu poate di efectuată de un simplu cetățean”, a mai acuzat Vremea.

Potrivit președintelui comisiei respective, raportul nu lansează acuzații la adresa liderilor opoziției, dar s-a dorit a afla de la aceștia dacă știau despre aceste lucruri în colaborarea lor cu Kozlowska.

Știrea inițială

Comisia de anchetă pentru „elucidarea circumstanţelor de imixtiune din partea Fundaţiei „Open Dialog” şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale R. Moldova și a finanțării unor partide politice” își prezintă în aceste clipe, în plenul Parlamentului, raportul.

Președintele comisiei, Igor Vremea, a prezentat date care pot fi făcute publice, iar ulterior l-a informat pe spicherul Andrian Candu că urmează date cu caracter secret. Astfel, transmisiunea în direct a ședinței a fost întreruptă, iar în sala Parlamentului au rămas doar deputații.

Citește și: DOC // Comisia de anchetă a definitivat RAPORTUL privind Fundația „Open Dialog”. „Platon, exponent al serviciilor de SPIONAJ ale Rusiei, a virat 2 milioane de dolari americani acestui ONG”

Copii ale raportului Comisiei de anchetă a fost repartizate și deputaților, însă parlamentarii au fost avertizați că nu au voi să fotografieze sau să filmeze anumite pagini. La finele ședinței, aceștia vor fi obligați să returneze paginile care conțin informații secrete.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md