13:05:22 25.04.2024
Stiri

Victor Chirilă // Cine e de vină că R. Moldova este cea mai săracă și printre cele mai corupte state din Europa? Partea a II-a

Opinii 16.11.2018 12:00 Vizualizări4261 Autor: Ziarul National
Victor Chirilă // Cine e de vină că R. Moldova este cea mai săracă și printre cele mai corupte state din Europa? Partea a II-a


Tranziția a luat sfârșit

De la apariția sa ca stat, R. Moldova se află într-o perpetuă traniziție spre o democrației liberală. În opinia partenerilor occidentali, acest proces trebuie dus până la capăt, dacă dorim să ne debarasăm de oligarhi, corupție, sărăcie și incertitudine.

În realitate, tranziția noastră s-a consumat pe neobservate la începutul anilor 2000. Însă, în loc să construim o democratie liberală, ne-am ales cu un „superb” regim hibrid, care balansează mereu între democratie și autoritarism.

Într-un astfel de regim, instituțiile statului sunt impotente și ineficiente; corupția este endemică; justiția e controlată de politicienii corupți; statul de drept este o fantomă; legile se fac și desfac după cum poftește guvernarea; oponenții politici sunt stigmatizați și declarați dușmani ai poporului; presa liberă hărțuită și redusă la tăcere; societate civilă este o aparență înșelătoare; alegerile democratice sunt corupte, manipulate, denaturate ori anulate în întregime etc....

În acest mediu toxic, oligarhii și politicienii corupți se simt ca peștii în apă, iar puținii politicieni integri sunt ostracizați. Luptele politice se dau între clanuri/rețele clientelare deghizate în „partide” animate nu de idei și ideologii, ci de controlul exclusiv al puterii și al principalelor fluxuri financiare ale statului. Integrarea europeană, Unirea cu România, aderarea la Uniunea Rusia-Belarus sau Uniunea Eurasiatică sunt folosite de clanuri doar pentru a dezbina și domina în numele puterii absolute, iar „tranziția spre democrație” și „integrarea europeană” au devenit instrumentele lor predilecte pentru mulgerea Occidentului de millioane de dolari și euro.

În numele tranziției spre democratie, al statului de drept și al integrarii europene, partenerii occidentali au pompat în R. Moldova miliarde de dolari și euro. Cu asistența sutelor de experți europeni și americani au fost elaborate legi și strategii moderne și au fost create varii instituții indispensabile unui stat de drept. A fost inițiată reforma sistemului judecătoresc, iar legile noastre sunt armonizate cu legislația europeană. Sute de funcționari, inclusiv judecători și procurori, au vizitat statele europene pentru a prelua practici moderne de lucru. Totul, însă, în zadar, „regimul hibrid” rămâne imuabil, imbatabil și azi e mai puternic ca niciodată.

Veți spune că sunt și lucruri bune. Se construiesc drumuri noi, se „măresc” pensiile și salariile, „тушонка” curge gârlă către popor, toate, mai ales, în ajun de alegeri. PIB-ul țării (și al clanurilor desigur) crește stabil. Creste comerțul cu UE, prin urmare și veniturile vamale, de altfel esențiale pentru propășirea nu doar a țării, dar și a regimului hibrid.

Da, toate acestea au loc și deloc întâmplator, regimul hibrid nu e sinucigaș. El trebuie să-și demonstreze utilitatea și să-și hrănească clientela mereu crescândă. Însă, mai presus de orice el are nevoie de complicitatea/susținerea noastră, iar complicitatea se cumpără... Unii se mulțumesc cu dosare clasate, alții cu funcții generoase și contracte grase, iar cei mulți cu тушонка și un sac de varză...

Veți întreba: Ce-i de făcut? Putem scapă de acest regim hibrid? Mulți au încercat, foarte puțini au reușit. Nimeni, însă, în spatiul CSI.

Despre asta, însă, vom vorbi data viitoare.

Victor Chirilă, președintele Asociației pentru Politică Externă (APE) de la Chișinău


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md