22:00:25 24.04.2024
Stiri

DOC // Documentele SECRETE din raportul prezentat în Parlament. Fundația „Open Dialog”, finanțată din „Laundromat”

Politică 16.11.2018 11:47 Vizualizări1682 Autor: Ziarul National
DOC // Documentele SECRETE din raportul prezentat în Parlament. Fundația „Open Dialog”, finanțată din „Laundromat”


Fundația „Open Dialog”, condusă de controversata activistă Ludmila Koszlowska, ar fi fost finanțată din banii proveniți din spălătoria rusească „Laundromat”.

Cel puțin, așa arată o schemă din raportul secret prezentat astăzi în Parlament de Comisia de anchetă pentru „elucidarea circumstanţelor de imixtiune din partea Fundaţiei „Open Dialog” şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale R. Moldova și a finanțării unor partide politice”.

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul secret prezentat în Parlament. Schema de spălare de bani, cunoscută sub denumirea de „Laundromat”, ar fi fost gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

Din întrebările care urmau fi puse Maiei Sandu și lui Andrei Năstase reiese că Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri condamnat la 18 ani de închisoare, ar fi finanțat ONG-ul Ludmilei Kozlowska cu cel puțin 2 milioane de dolari. De asemenea, se afirmă că această fundație ar desfășura un război hibrid împotriva R. Moldova. Mai mult, cele două milioane de dolari alocate de Platon fundației ar proveni din „Spălătoria Rusească”, dar și de pe urma furtului din sistemul financiar-bancar al R. Moldova.

-Stimată(e) doamnă (domn), dna Ludmila Kozlowska, cetățean al Ucrainei, rezident al orașului Sevastopol, din regiunea Crimeea, anexată de Rusia, președinte al organizației străine înregistrate în Polonia „Otwarty Dialog”, activează începând cu luna iulie 2016 în R. Moldova și în străinătate împotriva statului nostru și respectiv în interesul cetățeanului Federației Ruse Veaceslav Platon, exponent al serviciilor de spionaj ale Rusiei, care desfășoară un război hibrid împotriva R. Moldova. Aceste acțiuni împotriva statului nostru sunt parte componentă a războiul purtat de serviciile speciale rusești la nivel regional, cum ar fi operațiunea „Shatun” desfășurată împotriva Ucrainei, implicarea prin atacuri hibride propagandistice, cibernetice și de altă natură în afacerile interne ale Poloniei, Serbiei, Croației, Greciei, Macedoniei, Franței, Germaniei etc. și chiar implicarea în procesele electorale din SUA. Dvs. v-ați înrolat în calitate de instrument de război hibrid al serviciilor speciale rusești în mod conștient sau inconștient?

-Cunoșteați sau nu că Ludmila Kozlowska și ONG-ul său au primit de la două companii care aparțin cetățeanului Veaceslav Platon, exponent al serviciilor speciale ale Federației Ruse, peste 2 milioane de dolari americani, fapt confirmat Comisiei de instituțiile de resort ale R. Moldova, stabilit în comun cu serviciile speciale Occidentale și examinat în prezent sub aspect penal?



Președintele comisiei de anchetă, Igor Vremea, a declarat astăzi în Parlament că aceeași fundație era finanțată și de fugarul oligarh kazak, Muktar Ablyazov, ar fi pus în practică indicații ale serviciilor rusești în R. Moldova și Ucraina și ar fi făcut lobby la Bruxelles pentru înrăutățirea relațiilor acestor state cu UE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md