Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Joi, 15 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

Doi judecători de la CSJ s-au răzgândit și și-au retras cererile de demisie

După ce au depus cereri de demisie din sistem, iar aceste cereri au fost acceptate de Consiliul Superior au Magistraturii (CSM) și au fost înaintate Parlamentului pentru aprobare, doi magistrați de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) s-au răzgândit.

Percheziţii în București. 15 000 de moldoveni figurează cu domiciliul la 3 adrese

Polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București pun în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară în București și pun în executare 9 mandate de aducere într-un dosar privind infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat și fals în declarații.

Cum va fi calculat salariul de bază pentru diferite categorii de bugetari

În prezentarea proiectului leii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, Ministerul Finanțelor anunța că valoarea minimă de referință pentru anii 2018-2019 va fi de 1500 de lei. Cu toate acestea, în proiectul legii bugetului pentru anul 2019, prin derogare de la valoarea de referință de bază, prevăzută, au fost stabilite mai multe valori de referință, pentru diferite categorii de bugetari.

Parlamentul a aprobat demisia a trei judecători de la Curtea Supremă de Justiție

Deși inițial au elaborat un proiect de hotărâre privind eliberarea din funcție a cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), deputații au aprobat demisia doar a trei magistrați, după ce doi judecători s-au răzgândit și și-au retras cererile de demisie.

R. Moldova, condamnată la CtEDO din cauza neclarității prevederilor legale

R. Moldova a fost din nou condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru neclaritatea prevederilor legale. Astfel, țara noastră va trebui să îi achite unui austriac 10 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, precum și costuri și cheltuieli.

VIDEO/ Proiectul sistemului unitar de salarizare, votat în primă lectură

După mai multe întrebări și discuții, deputații au votat în primă lectură proiectul privind sistemul unitar de salarizare. Proiectul stabilește un sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar și cuprinde principiile, regulile şi procedurile de stabilire a drepturilor salariale în raport cu ierarhia funcţiilor din sectorul bugetar.

Proiect: Copiii cu vârsta de 2-3 ani ar putea avea acces la serviciile de educație preșcolară

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a elaborat un proiect de lege pentru modificarea Codului educației cu scopul de a reglementa accesul copiilor cu vârstă de 2-3 ani la serviciile de educație preșcolară.

Orașul celor care așteaptă azil: zeci de mii de cetățeni azeri încearcă cu orice preț să prindă rădăcini în Europa

Numărul de solicitanți de azil politic din Azerbaidjan este comparabil cu populația unui mic oraș – peste 40 de mii de oameni. Atâția cetățeni azeri au depus cereri de azil în diferite țări ale lumii în ultimul deceniu. Fiecare dintre ei se confruntă cu o serie de riscuri – mulți devin victime ale înșelătoriilor și pierd sume mari chiar înainte de plecare; pe alții îi așteaptă deportarea și interogatorii chinuitoare ale serviciilor secrete acasă.

Prima linie de granulare a plasticului din deșeuri, lansată în R. Moldova

O companie specializată în domeniul colectării și reciclării deșeurilor din Republica Moldova, a lansat miercuri, 14 noiembrie, prima linie de granulare a plasticului din deșeuri.