(foto, video) Tânărul Mihăiță Chiriac ne povestește cum poți utiliza matematica în muzică și ce înseamnă să lucrezi într-un studio

mhd

Mihăiță Chiriac s-a născut în satul Taraclia, raionul Căușeni. Din 2011 până în 2015 și-a făcut studiile la Colegiul Pedagogic Alexei Mateevici. În perioada anilor 2015-2018 a studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice la specialitatea Pedagogie muzicală, iar în prezent este conducător al ansamblului Liceului Teoretic Natalia Dadiani din Chișinău. Din 2017 deținător și un studio muzical.

În interviul de mai jos vă propunem să cunoașteți istoria tânărului: cum a reușit să-și înființeze un studio, cum este să activezi atât în studio cât și în calitate de interpret și ce planuri are pentru viitor.

#Ce înseamnă să lucrezi într-un studio și cum a apărut această idee

Mihăiță a avut ideea de creare a unui studio încă din copilărie, deși pe atunci acesta era doar un vis, astăzi tânărul se bucură de o realitate frumoasă în care activează cu drag.

Însăși ideea de creare a unui studio există încă din copilărie, pe atunci fiind doar un vis de-al meu. După ceva timp, când îmi făceam studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, verișorul meu, Igor, care deținea aparatura necesară pentru crearea unui studio, a venit cu propunerea de a lucra împreună și de a crea un studio muzical. Verișorul meu este cel care nu doar m-a susținut, dar și a venit cu însăși ideea lansării studioului muzical.

unnamed (3)

Una dintre primele sale experiențe într-un studio a avut-o nu în cel pe care l-a deschis, ci a fost în unul străin unde a prins momentele cheie ale producătorilor.

Am fost într-un alt studio în care inițial doar priveam cum lucrează alți producători după care am avut o proprie experiență ce ține nu atât de procesul de lucru, cât de procesul de înregistrare a partiției vocale pentru piesa mea. Această primă înregistrare a fost una plină de emoții, atunci când mi-am auzit vocea  în căști atât de clară.  Ce ține deja de propriul studio, am fost ghidat de verișorul meu Igor și anume în procesul de corectare a vocilor, crearea negativelor.

Vă întrebați ce înseamnă să ai un studiou și în ce constă activitatea de producător? Atunci Mihăiță vine să clarifice situați.

Activitatea mea pe care o realizez în studio ține atât de înregistrare, de corectare a vocilor, de prelucrare, mix-mastering cât și compunerea și realizarea aranjamentelor.

#„În copilărie -pianul, în adolescență – chitara, acum – lucrul în studio”

Tânărul descoperă ceva nou în fiecare zi în procesul său de muncă, iar acest lucru îl ajută să se specializeze în activitatea pe care o face. Cât despre motivația sa de a face muzică, Mihăiță spune că totul vine din dragoste pentru acest domeniu.

Cel mai mult  m-a motivat dragostea mea față de muzică și voința de a continua și a mă perfecționa în acest domeniu. Fiind mic asupra mea o influență deosebită a avut-o pianul. În adolescență – chitara, acum – lucrul în studio. Desigur că am fost influențat și de persoanele care sunt mai inițiate și mai puternice ca mine și deja de la ei încercam să observ acele momente care îi fac speciali, deosebiți și la rândul meu deja analizându-i să îmi creez stilul meu propriu.

unnamed (1)

Tânărul preferă să ia deciziile în privința lucrărilor pe care le face de unul singur, totuși sunt situații când apelează și la sfatul prietenilor.

În general prefer să iau deciziile de unul singur, dar desigur că am prieteni care mă îndrumă. Spre exemplu când în procesul meu de lucru am întrebări ce țin de unele domenii anumite, eu mă adresez la prietenii care sunt specializați anume în ele, care îmi pot oferi sfaturile necesare. În mare parte a lucrului meu, cel mai bun îndrumător și învățător este youtube-ul, și anume video ce țin de procesul de lucru într-un studio muzical. Atunci când îmi doresc foarte mult să realizez ceva, anume el este cel care mă poate ajuta cel mai mult.

#De unde vine inspirația și ce legătura are muzica cu matematica

Pe lângă faptul că are un studiou, tânărul compune piese. Această activitate îi este la fel de dragă, iar modul în care crează muzică este diferit de fiecare dată.

De obicei, în momentele de insomnie sunt învăluit de foarte multe idei. Îmi aduc aminte, într-o noapte în timp ce îmi suna o melodie în cap, am făcut anumite calcule matematice din punct de vedere muzical și am notat linia melodică și armonia. Un alt procedeu este acela ce ține de procesul de lucru la o anumită partiție, și anume atunci tu poți fi inspirat și poți fi dominat de idei care te-ar putea ajuta în realizarea altor partiții. Tu începi să analizezi și să dezvolți ideile care îți vin. Desigur că în procesul de compunere încerc să analizez lucrurile și din perspectiva și plăcerile pe care le are publicul în ziua de azi, însă oamenii pot avea preferințe diferite, pe care eu nu le-aș putea unifica într-o singură piesă.

unnamed

Dacă v-ați gândit vreodată că muzica nu are treabă cu matematica, atunci greșiți, deoarece Mihăiță ne demonstrează contrariul.

În procesul de compunere mă bazez pe matematică și geometrie care o utilizez în muzică. Deseori, în capul meu o idee poate suna în varianta orchestrală și anume acea idee îmi propun să o realizez chiar până la cele mai mici detalii și nuanțe.

#Colaborarea dintre artist și producător

Fiecare persoană este cumva influențat de alți oameni care profesează în același domeniu. Mihăiță ne spune că în cazul său aceste persoane nu sunt celebritățile sau oamenii arhicunoscuți.

Nu aș putea spune că sunt artiști emeriți care mă influențează în lucrul meu. De obicei, sunt persoane mai puțini cunoscute de public, dar în opinia mea sunt mai profesioniști. Pentru mine artistul este doar un artist. Orice artist de valoare are un producător bun, producătorul la rândul său are o anumită persoană care realizează aranjamente bune sau persoane care sunt instrumentiști buni. Totul se realizează printr-un lanț întreg și într-un final putem vedea artistul.

Atunci când compune muzică este ghidat de dispoziția sa lăuntrică și nu are un gen „bătut în cuie” spre care se orientează.

Genurile în care compun deseori se bazează deseori pe dispoziția mea lăuntrică, în funcție de ceea ce ar vrea să asculte inima mea. Printre ele pot fi genurile: funk, jazz, disco-funk. Mă consider o persoană care explorează continuu și de aceea în orice moment pot să încep să scriu în oricare alte genuri.

12998769_1019204131488780_3065475749635992994_n

Nu știe exact cu cine ar vrea să colaboreze din afara țării, dar dacă ar avea posibilitatea și-ar dori  să fie o persoană care se bazează în mare măsură pe stare emotivă a cântecului. Cât despre alte colaborări tânărul a reușit deja să compună piese și pentru alte persoane.

Am deja câteva piese compuse pentru alții și mai sunt și proiecte ce se află în proces de lucru.

#Care sunt piesele și interpreții preferați

Atunci când lansează o piesă nouă în spațiul public, Mihăiță trece prin stări de mândrie, deoarece fiecare rezultat pentru un compozitor sau producător înseamnă mult.

Atunci când compun pentru mine, sunt mândru de faptul ca mi-a reușit și îmi aparține. În cazul în care compun pentru altcineva și într-un final apare o piesă nouă, e la fel o mândrie pentru mine aflându-mă în calitate de compozitor a acestei lucrări. Și plus la acestea pot adăuga că faptul că am găsit o voce potrivită pentru lucrarea compusă tot s-ar putea considera un succes pentru mine, deoarece aceasta la fel contează foarte mult.

Una dintre piesele preferate a tânărului pe care o poate asculta fără să se plictisească este „Crush” de Tessa Violet, dar și muzica interpretei Jane. Totuși, de-a lungul timpului, tânărul spune că odată ce a început să facă muzică, a început să privească diferit față de muzica pe care o ascultă.

Odată ce mă ocup cu ingineria sunetului, sonorizare, balansare, acum ascultând o piesă îi fac întâi de toate o analiză, atât  ce ține de prelucrarea ei, calitatea sunetului, cât și forma ei, structura.

#Între scenă și studio

Tânărul are o piesă proprie „Noaptea”. Atât muzica cât și textul îi aparțin.

Lucrul ce ține de linie melodică a piesei, acordurile, interpretarea la chitară,  crearea diferitor stări și back-urile îmi aparține mie. După care piesa a continuat să fie prelucrată de un alt producător, la care de fapt și a fost înregistrată piesa, care mi-a propus anumite idei care au fost analizate și aplicate în procesul de înregistrare.

Chiar dacă se află și pe scenă, dar și în spatele acesteia producând muzică, tânărul spune că cel mai confortabil se simte în fața butoanelor

În afara faptului că evoluez pe scenă, activitate care la fel îmi place, mai mult aș prefera să fiu în fața butoanelor, deoarece este un domeniu în care doresc să progresez și e un proces care mă dezvoltă pe mine personal în activitatea mea realizată în calitate de compozitor și producător.

Pentru viitor tânărul are multe scopuri, cel mai important însă este să se realizeze profesional

Am mai multe dorințe, care le pot numi vise și ele țin atât de dezvoltarea mea  profesională în calitate de compozitor, dar și a cea de a deveni un producător apreciat și de valoare.

Autor: Ecaterina Miaun, an.III, muzicologie, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente