Raportorul PE pentru Moldova, Petras Austrevicius: Viitorul Moldovei este în Europa, chiar în Uniunea Europeană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputatul european Petras Austrevicius se arată convins că viitorul Moldovei este în Europa, chiar în Uniunea Europeană, însă nu poate spune când se va întâmpla acest lucru. Nesiguranța sa este legată în particular de modalitatea în care guvernarea actuală de la Chișinău pune în aplicare Acordul de asociere UE-Republica Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Potrivit eurodeputatului, care este și autorul Raportului privind implementarea Acordului de Asociere dezbătut zilele acestea la Bruxelles, Republica Moldova continuă să implementeze Acordul, există succese în sectoarele financiar-economice, dar țara nu trebuie privită doar ca pe o piață. Petras Austrevicius spune că își dorește ca raportul și Rezoluția adoptată în baza acestuia să devină bază a aprecierilor politice cu privire la procesele care au loc în Moldova.

Eurodeputatul afirmă că partenerii de dezvoltare vor urmări cu atenție procesul electoral pentru următoarele alegeri parlamentare din Moldova nu doar în ziua alegerilor, dar și în campania electorală, și la numărarea voturilor. „Noi examinăm Republica Moldova ca pe un partener serios și nu putem și nici nu trebuie să examinăm activitatea politică doar într-o zi. Noi vom supraveghea cum noul sistem electoral acționează asupra proceselor democratice în campania electorală”, spune Petras Austrevicius.

Totodată, Petras Austrevicius a declarat că nu a văzut suficiente argumente pentru reformele care au fost făcute în sistemul electoral. „Noi nu ne bazăm opiniile pe anumite concluzii politice, dar pe concluziile unei autorități serioase cum este Comisia de la Veneția. Aici trebuie să spun că au existat anumite critici și ele se păstrează”, spune deputatul european.

Europarlamentarul spune că solicită o claritate și în ceea ce privește furtul miliardului și cere pedepsirea celor care au fost implicați în acest furt. „Dacă această istorie va fi considerată o pagină întoarsă și dacă cineva va propune să se ia totul de la capăt, eu nu cred că acest lucru este corect”, spune Petras Austrevicius.

Parlamentul European a adoptat, miercuri, 14 noiembrie, cu 396 de voturi pro, 76 împotrivă și 186 de abțineri o rezoluție privind implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Deputații europeni au criticat Republica Moldova pentru că regresează în privința implementării standardelor democratice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...