Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Proiectul sistemului unitar de…

VIDEO Proiectul sistemului unitar de salarizare, votat în primă lectură

Foto: TV8.md

Deputații se întrunesc în prima ședință din această săptămână. Pe ordinea de zi figurează 12 subiecte, printe care și proiectul privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Parlamentul urmează să mai examineze proiectul de hotărâre privind eliberarea din funcție a unor judecători ai Curții Supreme de Justiție.

13.34: După mai multe întrebări și discuții, deputații au votat în primă lectură proiectul privind sistemul unitar de salarizare.

Proiectul stabilește un sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar și cuprinde principiile, regulile şi procedurile de stabilire a drepturilor salariale în raport cu ierarhia funcţiilor din sectorul bugetar. Caracterul unitar  se va aplica tuturor categoriilor de angajaţi din sectorul bugetar, iar salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.

11.21: Ministrul Octavian Armașu prezintă proiectul privind sistemul unitar de salarizare.

10.49: Deputata Raisa Apolschi a prezentat în plenul Parlamentului un proiect de hotărâre privind eliberarea din funcția a cinci judecători la CSJ, iar la un moment dat a precizat că după examinarea proiectului, CSM a solicitat retragerea cererilor de demisie a judecătorilor Valeriu Doagă și Tatiana Vieru.

10.38: Deputatul Grigore Cobzac a cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectelor cu privire la sistemul unitar de salarizare pentru că acest proiect nu a fost discutat în mai multe comisii. Agenda ședinței a fost însă votată, fără excluderea proiectului.

10.35: Voronin a felicitat majoritatea parlamentară cu rezoluția critică adoptată de Parlamentul European la adresa R.Moldova.

10.30: Liberalii au cerut și audierea Vioricăi Cărare, președintă a Consiliului Concurenței, în legătură cu instaurarea unui monopol la exportul de cereale prin portul Giurgiulești de către compania „Trans Oil”, condusă de Vaja Jhashi, un milionar despre care presa a scris în ultimii ani că face parte din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Propunerea nu a fost susținută.

10.26: Fracțiunea Partidului Liberal a solicitat audierea ministrului Agriculturii, Nicolae Ciubuc, în legătură cu situația gravă în care se află producătorii autohtoni de fructe. Deputata Alina Zotea i-a oferit președintelui Parlamentului și vicepreședințelor mere de la producătorii autohtoni. Andrian Candu i-a propus Alinei Zotea să se revină la acest subiect în câteva săptămâni.

10.25: Fracțiunea socialiștilor au cerut și audierea ministrei Monica Babuc în legătură cu lipsa pedagogilor în sistemul de învățământ. Propunerea nu a fost susținută.

10.24: Socialiștii au solicitat introducerea pe ordinea de zi a unui proiect cu privire la ajutorul financiar pentru familii, cu scopul de a crește natalitatea în R. Moldova. Propunerea nu a fost susținută.

10.16: Fracțiunea Partidului socialiștilor solicită introducerea pe ordinea de zi a unui proiect cu privire la acordarea pensiilor pentru antrenorii sportivelor care s-au remarcat pe arena internațională. Andrian Candu a propus ca acest subiect să fie introdus pe agendă săptămâna viitoare, în contextul în care Guvernul urmează să dea aviz pozitiv la un alt proiect de lege ce ține de pensia viageră pentru antrenori.

10.13: Andrian Candu a cerut comisiilor parlamentare să inițieze procedura de selectare și desemnare a trei noi membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului, după ce recent a expirat mandatul a trei membri.