/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ OccupayGuguță: „Grădina Publică din Chișinău se va transforma într-un șantier de construcții... Protestul abia începe!”

missing
15 noiembrie 2018, ora 14:11

„Protestul abia începe!”, spun activiștii mișcării OccupyGuguță, astăzi, după ce ieri, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis să mențină hotărârea Curții de Apel, prin care permite companiei „Regata Imobiliare” să privatizeze și să ridice o construcție nouă în locul Cafenelei „Guguță”, din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală.

„La aniversarea a 200 de ani, Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău primește un cadou de tip cal troian, care creează un precedent periculos pentru multe alte spații de acest gen din țară (…). Pentru mai muți ani înainte, grădina publică se va transforma într-un șantier de construcție. Aceasta înseamnă că în inima grădinii publice va apărea un monstru de zece etaje sau de 20 de etaje, încă nu știm, care va acopreri vizual Aleea Clasicilor, monumemtul lui Ștefan cel Matre și clădirile publice – Parlamentul, Președinția și Teatrul Național de de Opreă și Balet”, a declarat activistul civic Vitalie Sprânceană.

Mai mult, Srânceană susține că, în timp, grădina publică ar putea dispărea cu totul: „Să ne imaginăm o situație că, dacă un oligarh a reușit să prizavizeze o parte din teritoriul parcului, de ce am crede ca alt oligarh nu o să poată face la fel? E un timp trist pentru gradina publică care implinește 200 de ani și nu prea sunt locuri în Chișinău care se pot mândri cu asta. E un moment trist pentru noi ca societate, din moment ce se privatizează bucăți din patrimoniul public, înstrăinate în mod dubios, prin instanțe de judecată captive, care ascultă de glasul oligarhilor, nu al cetățenilor. E un moment trist pentru că Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) și-a trădat misiunea de protecție a patrimoniului și a trecut de partea oligarhiei ”, a mai spus activistul.

La rândul său, directorul AIRM, Ion Ștefăniță, spune că acuzațiile celor de la OccupayGuguță sunt nefondate, întrucât clădirea cafenelei „Guguță” nu are statut de patrimoniu și nu are valoare istorită sau arhitecturală: „Ei au tot dreptul să meargă cu un demers la Institutul Patrimoniului Cultural, la administația publică locală, să ceară statut de protecție, or, dacă nu a fost inclusă într-un registru al monumentelor cafeneaua „Guguță”, care sunt discuțiile acum? Votul meu din 19 iulie a fost argumentat. Am dat exemplu de la Iași, unde consiliul a dezvoltat zona din apropierea Palatului Culturii, dezvoltând infrastructura turistică. De aceea am votat pentru conceptul centrului multifuncțional, social-cultural și de agrement care va fi în locul cafanelei „Guguță”.

Reprezentanții OccupyGuguță spun că, în zilele viitoare, vor analiza decizia CSJ și vor vedea dacă există posibilitatea de a anula hotărârea. De asemenea, ei susțin că vor propune organizarea unui referendum local pe tema grădinii publice.

Amintim că, Regata Imobiliare, compania care intenționează să ridice construcția în Grădina Publică, este succesoare de drepturi a companiei „Finpar Invest”, despre care presa a scris că ar fi controlată de apropiații lui Vlad Plahotniuc.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram